Kanász-Nagy: “A Fidesz épp most adja el a jövőnket a multiknak”

Megosztás

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint a Fidesz épp most adja el a jövőnket a multiknak – erről tartott sajtótájékoztatót a párt országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté.

Aktuális példát is felhozott a politikus, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy a  kínai CATL cég Debrecenben háromezer milliárd forintért fog akkumulátorgyárat telepíteni. Ezzel a beruházással Kanász-Nagy szerint számos probléma van, nincs ütemterve, nem látni a gyár finanszírozását, illetve az sem egyértelmű, hogy a magyar állam mekkora támogatást fog nyújtani a kínai cégnek. A korábbi példákból kiindulva azonban nem kizárt, hogy akár százmilliárdos nagyságú is lehet az állami szubvenció mértéke. 

A finanszírozási problémákon túl, a környezeti ártalmakat is megemlítette az LMP politikusa, aki elmondta, hogy egy ilyen hatalmas akkumulátorgyár szennyezi Debrecen város környékét, és nagymértékben veszélyezteti az ottani környezetet. A zöldpárt éppen ezért határozottan tiltakozik a beruházás ellen, a párt debreceni szervezete helyi népszavazást is kezdeményez a gyár telepítésével szemben. 

Kanász-Nagy szerint a kormány ismét neoliberális gazdaságpolitikát folytat, és ismét külföldi multinacionális cégeket támogat, magyar adófizetői forintokból, ahelyett, hogy a helyi kis- és közepes vállalkozásokat segítené. Továbbra is csupán egy-két kiválasztott iparág támogatása történik, mindez pedig rendkívül kiszolgáltatottá teszi a magyar gazdaságot, a nemzetközi folyamatoknak. Ráadásul egy ilyen gyár működése óránként ezer köbméter vizet igényel, látható, hogy óriási mértékben apasztja a vízkészleteinket, akkor amikor egyébként is aszály pusztít Magyarországon. Egy ilyen beruházás hatalmas területet foglal el, jelen esetben ez egy zöldmezős beruházás lenne, tehát termőföldet – jó minőségű termőföldet – foglalna el az akkumulátorgyár, tette hozzá az LMP képviselője. 

A beruházás mind gazdasági, mind környezeti szempontból elfogadhatatlan Kanász-Nagy szerint, éppen ezért a zöldek arra kérik a kormányt, hogy állítsák le a beruházást, és a magyar emberek helyett ne a környezetet súlyosan szennyező multinacionális cégeket támogassák a jövőben.

Kapcsolódó cikkek