Ha hirtelen kivezetik a kamatstopot, akár 60%-kal is megnőhetnek az átlagos törlesztőrészletek

Megosztás

Egy havi 53 ezres törlesztő akár 85 ezer forintra is ugorhat, rengeteg embernek a megélhetése forog kockán. Márpedig láthatóan nagyon a lejtőn vagyunk.

330 ezren fizetik még mindig a kamatstop meghirdetésekor érvényes törlesztőrészletet, számukra lehet kimondottan rossz a helyzet akkor, ha az év végétől már az új kamatok szerint kell számolni.

Az átlagos 53 ezer forintos törlesztőrészlet 85 ezer forintra emelkedhet, ha az év végén lejár a kamatstop – így számolt Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az RTL Híradónak nyilatkozva. Jelenleg nagyjából 330 ezer család törleszt ugyanannyit, mint tavaly ősszel, nekik ugorhat meg a törlesztőrészletük, hacsak a kormány nem rendel el újra kamatstopot. Természetesen nem mindenkinek azonnal, a fix vagy 5-10 évente változó kamatú hitelek sokakat védenek, de a fix kamatozásúakat leszámítva előbb-utóbb mindegyiknél eljön a pont, amikor emelkedni fog a törlesztőrészlet. Az MNB ugyanis folyamatosan emeli az alapkamatot, hogy fékezze az inflációt, legutóbb már 18 éve nem látott szintre, 11,75 százalékra.

Az MNB friss kutatása szerint júliusban 31 százalékkal kevesebb lakáshitelt vettek fel a magyarok, mint egy évvel korábban. A jegybanknál úgy számolnak, hogy a csökkenő trend megmarad, mert a bankok a hitelezés szigorítására készülhetnek a bizonytalan gazdasági kilátások miatt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek