Nagyon közel a nyugdíjkatasztrófa, oda lehet az idősek háza és lakása is a brutális megszorítások miatt

Megosztás

Eddig a vagyon egyik legjobb megtartási módszere az ingatlan volt, de ha egy egyébként alacsony jövedelmű nyugdíjas egy számára túl nagy házban él, annak a rezsijét egyáltalán nem biztos, hogy innentől ki tudja gazdálkodni. Ilyenkor pedig több, nem túl szívderítő lehetőség is felmerül.

Magyarországon az idősek megközelítőleg 90 százaléka él saját ingatlanban, amelyet aktív évei alatt megszerzett. Nyugdíjas korára viszont a jövedelme csökkent, illetve egyre inkább inflálódik, ahogy telnek az évek. Főként azok számára egyre nehezebb megélni a nyugdíjukból, akik eleve keveset kaptak: hiszen a százalékos nyugdíjemelés alapja maga az addig megkapott összeg, így aki kis nyugdíjból élt kicsivel kap csak többet egy emelés hatására, aki luxusnyugdíjból élt, az százezreket is nyerhet vele évente.

Sok kis jövedelemből élő nyugdíjas nem gondol azonban arra, hogy lehet, hogy egy vagyonon ült eddig is, amivel kényelmesebb időskort biztosíthatna magának: a saját tulajdonú ingatlanán. Sőt lehetséges, hogy már az ingatlan fenntartása is gondot okozhat az alacsony nyugdíjból, és már a rezsiteher csökkentése is sokat nyomna a latban. Azt pedig tudjuk, hogy sok idős magyar lakik olyan ingatlanban, ami számára már túl sok négyzetméter, így kisebbre is cserélhetné.

Eurostat friss statisztikái szerint 2019-es adatok szerint a 65 év feletti korosztályban 39,5 százalék él az igényeit meghaladó méretű ingatlanokban Magyarországon. Természetesen ez jelenthet jót, jólétet is: megteheti, hogy több szobát tartson fent, mint amire szüksége van: plusz vendégszobát, dolgozószobát, műhelyt, stb. Viszont a kifejezetten alacsony jövedelmű idősek között, akiknek a havi járandósága nem éri el a medián kereset 60 százalékát, az arány hasonlóképp magas: 33,2 százalék. Vagyis

az alacsony jövedelmű 65 év felettiek egyharmada kisebbre tudná cserélni az ingatlanát: ezzel szabadítva fel az ingatlanvagyona egy részét.

Ezzel nem csak a lakásra fordított kiadásait csökkenthetné, hanem még tőkét is nyerhet rajta, amit befektethet, ezzel növelve a jövedelmét. Magyarországon az idősek körében “nem divat” eladni az ingatlant, amiben hosszú időn keresztül élt az ember, és “ott öregedett meg”, akkor sem, ha a gyerekek kirepültek, vagy a házastárs halála után valaki egyedül marad. Így előfordulhat, hogy azt a házat, lakást, amit korábban két aktív keresetből tartottak fent, mostanra egy nyugdíj kellene finanszírozni. Ilyen helyzetben egyáltalán nem ördögtől való az ingatlan lecserélésében gondolkodni.

Most viszont az utóbbi hetekben folyamatosan halljuk a híreket, mennyire nagy nehézséget okoz egy átlagos keresetű családnak is a leendő rezsiárakat kigazdálkodni, most, hogy júliusban a Fidesz nagyrészt eltörölte a rezsicsökkentést és óriási mértékben megugrottak az energiaárak. Ez még komoly gondokat okozhat a kiskeresetű időseknek, akik kizárt, hogy elbírnak egy 80-100 ezer forintos rezsiköltség-ugrást a hidegebb hónapokban…

További részletek a Pénzcentrum cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek