Az ígéret ellenére mégsem indult újra az orosz gázszállítás az Északi Áramlaton

Megosztás

Bár Moszkva azt ígérte, péntek délután újra szállítani kezdik a gázt a vezetéken keresztül, ez nem történt meg. Az orosz fél olajszivárgással, technikai problémával magyarázzák a késlekedést.

A tervekkel ellentétben mégsem indul újra a gázszállítás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken Európa felé. Ezt a Gazprom orosz gázipari cég jelentte be pénteken este a BBC szerint. Előzőleg a Reuters nyománmegtudhattuk, hogy a nominálási adatok alapján hajnalban már gáz szállításával számol az üzemeltető, illetve maga a Gazprom is azt közölte augusztus 31-én, amikor legutóbb karbantartásra hivatkozva leállította itt a gázszállítást, hogy szombaton majd újraindítják.

A gázszállítás újraindításának elhalasztását azzal indokolták, hogy a Portovaja kompresszorállomáson olajszivárgást észleltek. Az érintett gépészeti berendezéseket Oroszország szerint olyan speciális műhelyekben lehet megjavítani, amiket – a Gazprom korábbi közlései szerint – rendkívül érzékenyen érintettek az Oroszországra az Ukrajna ellen indított háború miatt kivetett szankciók.

Az európai államok azzal vádolják Oroszországot, hogy a gázszállítások ügyét a szankciók feloldása érdekében próbálja zsarolásra használni. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek