A távfűtést használók is kezdhetnek aggódni, itt is érkezhet a rezsiemelés

Megosztás

Bár júliusban még nagyban hangoztatta a kormány, hogy a távfűtést használók rezsiáraihoz nem nyúlnak, nagyon úgy tűnik, ez az ígéret sem valósul meg. Itt is lehet egy alsó fogyasztási határ, ameddig nincs emelés, utána jöhet a piaci ár, de rengeteg helyen teljes egészében eltörlik a kedvezményes árat. És még csak most kezdődött a szeptember.

Úgy tűnik, hiába ígérte meg Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a rezsicsökkentés csökkentése bejelentésekor, hogy a távfűtést használókat nem érinti majd a rezsinövelés.

A tavalyihoz képest körülbelül 15-szörös áron rögzítette a földgáz referencia költséget a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Ez az amennyiért a távhőhöz szükséges földgázt számolhatják meg a távhőszolgáltatók. Ez MWh-ként 300 euró lett – írta az Átlátszó, ami szerint ez alapján a távfűtést használók is kezdhetnek aggódni.

Több jel is arra utal szerintük, hogy a kormány a távfűtésnél is elengedi a rezsicsökkentést. Egyrészt a lap számításai szerint a 2020-as teljes távhőfogyasztást alapul véve, a most meghatározott gázárral számolva 962 milliárd forint lenne a földgáz teljes költsége (ebben nincs benne más költség, ugyanakkor nem minden távhőszolgáltatót használ csak gázt, tehát a valós költség ennél valamivel alacsonyabb), viszont ehhez képest a szolgáltatók rezsicsökkentett áron biztosított távhőből származó bevételeik mindössze 120 milliárdra rúgnak.

Az Átlátszó forrása szerint várhatóan még a fűtési szezon előtt változnak a távfűtés árai, és a bekért adatok alapján arra lehet következtetni, hogy itt is lesz egy átlagfogyasztási határ – várhatóan 24 gigajoule, amiből nagyjából egy 75 négyzetméteres, szigeteletlen alsó szinten elhelyezkedő panellakást lehet kifűteni – ami alatt maradhat a kedvezményes ár, fölötte viszont jön az emelt, ráadásul arra is számítani lehet, hogy egyes fogyasztók esetében megszüntetik a rezsicsökkentést.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek