A java csak most jön, a fürdők akár fele is bezárhat ilyen magas energiaárak mellett

Megosztás

Éveken keresztül a rezsicsökkentés uralta a Fidesz kommunikációját, most, hogy ilyen durva megszorításokat léptetett életbe az új Orbán-kormány, most már mindent a háborúra és leginkább a szankciókra kell ráfogni. A legtöbben csak a következő hetekben fognak szembesülni azzal, hogy nemcsak a saját rezsijük fizetése lesz a gond, hanem a sorra bezáró intézmények.

Az elképesztően magasra ugró áram- és gázárak az egész magyar gazdaság és a lakosság számára is súlyos problémát jelentenek. Ha egyik évről a másikra gyakorlatilag tízszeresére nő az energiaköltség, mit tudnak erre lépni a sport és a turizmus szempontjából is meghatározó intézmények? Hogyan lehetséges a fürdők, az uszodák, a fedett teniszpályák vagy a jégcsarnokok kifűtése?

2022. augusztus 29-én olyan történt a hazai árampiacon, amit még soha, senki nem látott. Euróban mérve négy számjegyű áron, vagyis 1000 euró/MWh felett lehetett csak 2023-ra villamosenergiát venni. Az ár átlépett egy újabb rémálomhatárt.

Már annyira begyorsult az áremelkedés, hogy egy-egy 100 eurós lépcsőt szinte észrevétlenül átugrottunk. Pedig a java csak most jön számunkra is.

A lakosság, a gazdaság és a hobbi

Ilyen körülmények között a döntően energiára építő szektorok (téglagyárak, mosodák, pékségek, de akár a vízközművek) üzleti modellje alapjaiban omlik össze, ahogyan a lakosságnak sem lesz könnyű kifűtenie a rosszabb energiahatékonyságú épületeket.

Az elmúlt időszak energiadrágulása azonban már nemcsak ezekben a szektorokban hat, hanem a turizmusban és a sportban is, már az is kérdés, mi lesz a fürdőkkel, uszodákkal, fedett teniszpályákkal és jégcsarnokokkal.

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke elmondta, hogy augusztusban felmérték a tagok helyzetét, és úgy tűnik, hogy az energiaköltség már 2022-re is a korábbi 8-15-ről 40 százalékra nőtt a fürdők életében, emiatt

a fürdők egyharmada, de talán a fele is bezárhat.

A drágulás összesen 350-500 millió forint pluszkiadást jelent. A fürdők megrogyása ráadásul a turisztikai szektor egészére kihathat. Somogyban például a friss hírek szerint egy kollégiumot zárnak be, mert képtelenek kigazdálkodni a brutálisan megemelkedő rezsit. Remek kilátások és elhihetjük, hétről hétre dőlnek majd fel az újabb dominók. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek