Elhunyt Mihail Gorbacsov

Megosztás

Nevéhez fűződik a szovjet nyitás és enyhülés politikája, majd a Szovjetunió szétesése is. Ő volt a birodalom vezére a csernobili atomkatasztrófa idején, valamint a keleti blokk államai függetlenségének kivívásakor.

Hosszan tartó betegség után, 92. életévében elhunyt kedden Mihail Gorbacsov reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára – írta az MTI.

Orosz sajtóértesülések szerint felesége, Raisza mellé fogják eltemetni a moszkvai Novogyevicsje-temetőben – írta az Interfax.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mély részvétét fejezte ki Gorbacsov halála miatt – közölte az Interfax hírügynökséggel a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Mihail Gorbacsov vagy elperesztrojkázta a Szovjetuniót, vagy békésen leszerelte, de egy biztos: nélküle másképp alakult volna a rendszerváltás Közép-Kelet-Európában és az egykori szuperhatalomban.

Ő volt a Szovjet Kommunista Párt (SZKP) utolsó főtitkára, a Szovjetunió egyetlen elnöke, az ember, aki békésen véget vetett a hidegháborúnak, és leszerelte a Szovjetuniót – vagy hagyta, hogy szétessen alatta. A válasz attól függ, hogy mikor, és hol kérdezzük. Az előbbi Nyugaton és az egykori szovjet blokk országaiban volna jellemző, utóbbi pedig Oroszországban, bár tévedés volna azt állítani, hogy az orosz társadalom egésze visszasírja a Szovjetuniót. (Telex)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek