Ungár: a kormány úgy tiltja a szélerőművet, hogy arra nincs reális indokuk

Megosztás

Ungár Péter, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának újdonsült társelnöke tartott sajtótájékoztatót a szélenergiáról hétfőn.

Elmondta, hogy ma már gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy ne érkezne egy kutatási eredmény arról, hogy mennyire hasznos lenne Magyarország számára a szélenergia. Megemlítette, hogy egy finn egyetemi kutatócsoport szerint tíz- és húszszázalék között tudna részt venni a magyar energiamixben. Jelenleg ez kevesebb, mint egy százalék. 

2016 óta törvényi tiltás van, ez azt jelenti, hogy lakott terület tizenkét kilométeres körzetében nem lehet szélerőművet telepíteni, azonban Ungár szerint ha megnézzük hazánk térképét, azt látjuk, hogy nincs olyan pontja, ahol ne lenne valamilyen lakott terület tizenkét kilométernyire. 

A kormány úgy tiltja a szélerőművet, hogy nincs reális indok. Ungárnak az előző ciklusban azt állította a kormány, hogy „esztétikai” indoka van a tiltásnak. A társelnök véleménye szerint a Mátrai Erőművet elnézve megállapítható, hogy az energetika nem egy szépészeti kérdés. 

A turbinák elhelyezésével szoktak még ellenérveket mondani, különböző jobboldali médiumok, azonban Ungár szerint erre is van már zöld technológia. A madarak vándorlását is sokan felhozzák, azonban részben le lehet állítani a turbinákat abban az időszakban, illetve tudatos tervezéssel olyan helyekre lehet telepíteni, ahol ilyen jellegű problémákat nem okoz.

– mondta Ungár.

Az LMP társelnöke szerint a szélenergia elengedhetetlen egy zöld átálláshoz, aktívan tudna részt venni hazánk energiaellátásában, és éppen ezért azt kéri a zöldpárt a minisztériumtól, hogy érjen véget a szélerőművek értelmetlen tiltása.

Kapcsolódó cikkek