A magyar Gripenek orosz vadászbombázókat fogtak el a Balti-tenger felett

Megosztás

Kedden ismét riasztották a Magyar Honvédség balti légteret védő vadászgépeit. A riasztásra ezúttal egy Szentpétervárról Kalinyingrádba tartó AN-72-es repülőgép kíséretét biztosító két Szuhoj Szu–35-ös nehéz vadászbombázó miatt került sor – írja a Magyar Honvédség Facebook-bejegyzésében.

A Szuhojok nemzetközi légtérben repültek, azonban nem teremtettek rádiókapcsolatot a légiforgalom irányítással, nem rendelkeztek repülési tervvel és nem használtak válaszjeladót.

A magyar vadászgépek a Balti-tenger felett, helyi idő szerint 12 óra 50 perckor, kilencezer méteres magasságon sikeresen elfogták és azonosították a riasztást okozó orosz gépeket. Ezt követően a Gripenek visszatértek litvániai állomáshelyükre.

A Magyar Honvédség a 2022. évi NATO Balti Légtérrendészeti misszió keretében augusztus 1-től négy hónapon keresztül, közel 80 katonával és négy Gripen harci repülőgéppel látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen, a NATO parancsnoksága alatt.

via Telex

Kapcsolódó cikkek