Értjük: a kormány szerint az oktatás nem befektetés, hanem költség

Megosztás

Bár az elmúlt 12 évben rendre hangsúlyozták különböző miniszterek és államtitkárok, mennyire fontos és jövőbe mutató az oktatásba fektetni a pénzt, most más szelek fújnak a politikában és homlokegyenest ellentétesen nyilatkozott a miniszter úr.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón több ügyet is összekötött a pedagógusbér-emelésekkel.

  1. Egyrészt célzott arra, hogy a tanárok béremelése attól is függ, hogy az Európai Bizottságtól megkapjuk-e a vitatott támogatásokat. Bár a kormány szeret úgy tenni, mintha csak abból lehetne emelni a tanárok fizetését, ez nem igaz.
  2. Másrészt arról is beszélt, hogy a(z egyébként hitelből megvenni kívánt) Vodafone nyereségéből majd akár a pedagógusok béremelésére is lehet költeni. (De már magából a felvásárlási összegből rendezhetné az állam a béremelést.)

Gulyás a 24.hu kérdésére magyarázta el, hogy a kormány hogyan látja a Vodafone-ügyletet és a pedagógusbér-emelést:

telekomóriás-felvásárlás = üzlet; oktatásra többet fordítani = költség.

Ez az elszólás azért is érdekes, mert korábban mintha nem ez lett volna a kormány hivatalos álláspontja:

  • Hoffmann Rózsa (2012:): A közoktatás célja, hogy a nemzeti középosztály megerősítésével olyan országot építsünk, amelyben jó élni.
  • Balog Zoltán (2014): Pedagógusok, tanítók és tanárok nélkül nincs jövője Magyarországnak, a magyar nemzetnek.
  • Orbán Viktor (2017): Oláh György Nobel- és Széchenyi-nagydíjas kémikus szerint „a jövőbe be kell fektetni, és a legjobb befektetés, amelyet egy ország tesz, az a fiatalok nevelése”. Ezek a szavak egy testamentum súlyával nehezednek ránk.
  • Balog Zoltán (2018): Az oktatás színvonalának támogatása versenyképességi kérdés, ugyanis az oktatás és a kultúra Európa legfontosabb erőforrása.
  • Palkovics László (2022): 12 éve dolgozunk azon, hogy a magyar fiatalok valóban a jövő nyertesei legyenek, és ebben a biztonságos, jól élhető, szerethető országban tervezzék azt a bizonyos jövőt. Ez az oka annak, hogy korábban soha nem látott összeget fordítanak a hazai felsőoktatásra.
  • Rétvári Bence (2022): A legjobb befektetés a jövőbe az oktatás, a díjazottak pedig sokat tesznek azért, hogy a következő generáció Magyarországot még eredményesebbé tegye.
  • Nagy István (2022): A kiművelt emberfők képzése a legfontosabb befektetés a jövőbe.

Értjük, csak így tovább! (via 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek