Egy orosz katona vallomása az ukrajnai háborúról

Megosztás

Pavel Filatyev ejtőernyős, egy elit alakulat tagja, aki részt vett Herszon ostromában, előbb egy hosszú írásban, majd egy interjúban mesélte el tapasztalatait az orosz hadseregben uralkodó viszonyokról, a fegyverek és más katonai eszközös állapotáról, a katonák moráljáról.

A The Guardian újságírója egy eldugott kávézóban találkozott a férfivel Moszkvában. Filatyev azt mondta, kezdetben nem félt a háborútól, azt szerette volna érezni, hogy amit tesz, az helyes. Ám ahogy a legtöbb orosz nem ezt érzi, úgy ő sem ezt érezte.

Kimerült és rosszul felszerelt egysége február végén, minden konkrét információ nélkül támadta meg Ukrajnát. Neki például fogalma sem volt arról, hogy egyáltalán miért folyik a háború. Hetekbe telt, mire megértette, hogy valóban ok nélkül támadtak. Leírja azt is, ők, a hadsereg elit alakulatának tagjai, a herszoni kikötő elfoglalása után, azonnal “rabolni kezdtek”. Megettek mindent, amit találtak: zabot, lekvárt, mézet. Az egyik társa ellopott egy számítógépet, hogy eladja.  

Egy súlyos sebesülés miatt végül hazakerült. Találat érte az egyik szemét, és a seb elfertőződött. Hazaérkezve egy 141 oldalas visszaemlékezésben részletesen leírta a vele történteket: egysége útját a Krímből más ukrán területekre. Leírta, hogy ejtőernyősként hogyan foglalták el a herszoni kikötőt, majd, hogyan telt a Mikolajiv közelében töltött egy hónap tűzérségi tűz alatt. Hogyan sérült meg, és végül hogyan küldték haza. Mindezt megosztotta egy közösségi oldalon. Meg akarta értetni az olvasókkal azt, hogy mit hoz ki a háború a katonákból.

Hosszasan ír arról, hogy az orosz hadsereg felszerelése elavult, és az orosz katonák kiszolgáltatottak az ukrán ellentámadásoknak. Azt mondta, hogy a háború előtt kapott puskája rozsdás volt, és elszakadt a szíja. Elavult, páncélozatlan UAZ teherautókon utaztak, amik néha el sem indultak. Ideális célpont voltak az ukránok számára.

Tapasztalata szerint a hadseregben a legtöbb katona elégedetlen azzal, ami történik: elégedetlenek a kormánnyal és a parancsnokaikkal; elégedetlenek Putyinnal és politikájával. És elégedetlenek a védelmi miniszterrel, aki soha nem szolgált a hadseregben.

Filatyev ezek után, a hét első felében elhagyta Oroszországot.

forrás: Euronews

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek