Retusált tények, avagy fogadj örökbe egy politikust!

Megosztás

A napokban nyilvánosságra kerültek az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai. Eddig sem volt ez több, mint egy raklapnyi A/4-es papír elpocsékolása, de idén négyzetre emelkedett a dolog semmitmondó jellege: minden eddiginél tapintatosabb lett a rendszer –Európai Parlamenti mintára. (Ilyenkor bezzeg belesimulunk az EU-ba.)

Az idén bevezetett új gyakorlat értelmében a leglényegesebb részek, mint például az ingó és ingatlanvagyon, a pénzügyi megtakarítások, a közeli hozzátartozó vagyona, vagy éppen a fizetés pontos összege kikerültek a vagyonnyilatkozatból. Sőt, ahogyan az előző években, úgy idén sincs következménye annak, ha valaki valótlanságot állít a dokumentumban. Hovatovább, elképzelhetőnek tartom, hogy ez irányelvként határozták meg. Szimbolikus jelentése van mindennek. Semmi közünk hozzá, hogy milyen vagyoni helyzetben vannak a bennünket képviselő és adóforintjainkból dúskáló döntéshozók. Magánügy.  Ahogyan magánügy az is, hogy az átlagpolgár hogyan éli túl a lejtőn őrült sebességgel lefelé rongyoló hétköznapokat. Ne hozzuk egymást kellemetlen helyzetbe.

A nettó 2-300 ezerből gazdálkodó munkavállaló vérnyomását megborítaná, ha megtudná a valóságot Rogán Antal vagy Lázár János mesés gazdagságáról és kacsalábon forgó palotáinak márványos gondtalanságáról. De vajon ez visszafelé is működik?

Képzeljük el, hogy a munkahelyi karácsonyozás mintájára minden évben, minden választópolgár kihúzna a kalapból egy politikus nevet. Julika néni Megyaszóról és Béla bácsi Forróról elkészítené karcsú vagyonnyilatkozatát (nem Európai Parlamenti mintára).

Tegyük fel, hogy senki nem szépítene a valóságon: mind a nyolc baromfit lajstromba vennék, az 1985-ben, kalákában felhúzott, 2 szobás házikóval, a 25 éves Suzuki Swifttel, a 14 milliós hiteltartozással, a 10 liter házi pálinkával és Bodri kutyával együtt. A szorgos képviselőink pedig rohannának a postára, hogy mihamarabb szembesülhessenek az eredményekkel. „Ugye van látható eredménye az igyekezetemnek?” – tennék fel a kérdést, izgatottan feltépnék a borítékot, falnák a sorokat, párás tekintettel merednének a kristálycsillár pislákoló fényébe és átértékelnék politikai tevékenységük valódi céljait és súlyát. Mardosó lelkiismerettel falatoznák a beluga kaviárt a Four Seasons teraszán és fontolóra vennék a pályamódosítást, ha már kudarcba fulladt minden igyekezetük.

A kezünk a bilibe lóg. Egy pillanatig se képzeljük, hogy választott képviselőink nem tudják, mennyire eltávolodtak tőlünk. Ismerik a helyzetet, és elintézték maguknak, hogy a pórnép ne kotnyeleskedjen bele fényűző életük alakulásába. Nem kérnek a nyomasztó és alávaló realitásból. Mindenki törődjön a saját dolgával, ne kellemetlenkedjünk egymással. De azért az adókat fizessük tisztességgel, hogy legyen mit titkolni és Orbán Viktor is közpénzen mehessen Texasba égetni bennünket.

Nézzük, mégis mit tudhatunk meg például Borsod-Abaúj-Zemplén megye legtehetségesebb szalagátvágóiról, Csöbör Katalinról és Kiss Jánosról.  A képviselőasszony vagyonát képezi egy 80 négyzetméteres családi ház, melyben 50% tulajdonrésze van, egy 2160 négyzetméteres gyümölcsös, szintén Alsózsolcán és egy 160 négyzetméteres miskolci lakóház, melyet 2018-ban vásárolt. Emellett rendelkezik egy 2015-ös évjáratú Skoda gépjárművel és 27 millió forint pénzkövetelése is fennáll, szemben a 29 millió forintos hitelével. Csöbör Katalin már új szabályok szerint tett vagyonnyilatkozatából ezen túl csak annyit tudhatunk meg, hogy havi jövedelme 1-5 millió forint közé esik.

Kiss János felerészben tulajdonosa egy 230 négyzetméteres, tetőtér-beépítéssel rendelkező családi háznak, egy fonyódi üdülőnek, melyben tulajdonosi területnagysága 30 négyzetméter, illetve egy átányi kert felett is rendelkezik ¼ részben. Volvo V60-as gépjárművet lízingel és 22 millió forintja van részvényekben, 600 ezer forintja életbiztosításban. Tartozásai mindössze 1,2 millió forintot tesznek ki.

Rajtuk kívül említsük még meg Novák Katalin köztársasági elnököt, akinek a vagyoni helyzetében sem következett be nagy változás, továbbra is nyolc ingatlan tulajdonosa, nagy értékű ingósága és tartozása nincsenek, de bizony őt sem kíméli a recesszió: a hitelintézeti számlakövetelése egy év alatt 6 millió forinttal nőtt.

Gondoljunk csak bele, mi lehet a valóság, ha ezek a retusált tények? És vajon mire költik a több milliós járandóságot, ha egyáltalán nem gyarapszik a vagyonuk és nincsenek újabb befektetések, újabb ingatlanok és ingóságok? Gépkocsi-használat, üzemanyagkártya, lakhatás: ezek mind a képviselői juttatás részei.

Nincs elszámolás, nincs felelősség, nincsenek álmatlan éjszakák. Kolonc a nép, kolonc a nyilvánosság.

Mi lesz a következő lépés? Hogyan tudnánk segíteni derék honatyáinkon? A megoldás kézenfekvő. Fogadj örökbe egy politikust!

Fotó: Alakszai Zoltán Facebook

Kapcsolódó cikkek