Miért tarol a Fidesz az időközi választásokon?

Megosztás

Elérkezett az augusztus, ami azt is jelenti, hogy napokon belül kezdetét veszi a miskolci időközi választási kampány, ezért eheti különvéleményünkben arra kerestük a választ, hogy mi lehet az oka annak, hogy az eddigi voksolásokon jobbára a Fidesz valósággal tarolt, esélyt sem adva az ellenzéknek.

Az országgyűlési választásokat követően már számos településen tartottak időközi választásokat, azonban ezeket egy-két kivételtől eltekintve a Fidesz jelöltje, vagy egy független jelölt tudta megnyerni. Igaz ez azokra a szavazásokra is, amelyeket már a komoly megszorítások bejelentését követően tartottak.

Kecskeméten például július 10-én a Fidesz jelöltje 65%-ot ért el, ezzel könnyedén nyerve a körzetet a második helyen végző, az ellenzék által támogatott jelölt ellen, aki mindössze 27%-ot szerzett. A részvétel rendkívül alacsony volt, a választók csak 15%-a járult az urnákhoz.

Ettől is nagyobb fölénnyel nyert a kormánypárti jelölt Budapest XVI. kerületében, 68%-ot szerzett, szemben a második helyen végző független jelölttel, aki 15%-os eredményt ért el. A DK jelöltje csak a harmadik lett 12%-kal. A részvétel itt is alacsony volt, csak a választásra jogosultak negyede élt demokratikus jogával.

Az egyik legfrissebb eredmény Szentendréről származik. A Fidesz jelöltje itt is 65%-os eredményt ért el a helyi civilszervezet jelöltjével szemben, akit az ellenzék is támogatott. Különösen meglepő az eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy 2019-ben a helyi civilek és ellenzék szövetsége tarolt az önkormányzati választáson, mind a tíz választókerületet megnyerték, most fele annyi szavazatot sem sikerült szerezni, mint a kormánypárti kihívónak. A részvétel itt is elképesztően alacsony volt, mindössze 18%.

Az elmúlt időszak szinte egyetlen ellenzéki sikerét az ongai időközi választás tartogatta, amelyről korábban mi is beszámoltunk. Itt ugyan mindkét jelölt függetlenként indult, de Takács Lászlót a kormánypártok, míg Dr. Trizsi Zalánt az ellenzék támogatta. Szoros versenyben végül 53:47 arányban Trizsi Zalán nyerte a polgármesterválasztást. A részvétel többszöröse volt a korábban említett választásokénak, a szavazók közel fele, 43 százaléka járult az urnákhoz.

Ezekből az eredményekből elég egyértelmű tendencia látszik kibontakozni. Azokon a választásokon, ahol alacsony a részvétel, a Fidesz tarol, esélyt sem adva a független vagy ellenzéki jelölteknek. Ennek legvalószínűbb oka az, hogy az országgyűlési választásokat követően az ellenzéki érzelmű szavazók kiábrándultak, csalódottak és esélytelennek látják a változást, győzelmet. Ezzel szemben a Fidesz magszavazói továbbra is lelkesek, diadalittasak és bármikor készek támogatni a párt jelöltjét.

Mivel kis túlzással csak a fideszes szavazók aktívak és vesznek részt az időköziken, ezért borítékolható a könnyed kormánypárti győzelem.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a miskolci időközit az fogja eldönteni, hogy az ellenzéki szavazók megmozdulnak-e, hogy kifejezzék ellenérzésüket a kormány politikájával és megszorításaival szemben. Amennyiben igen, és egy aránylag magas részvételt sikerül generálni, akkor minden valószínűség szerint ellenzéki lesz az új képviselő. Azonban, ha kitart az ellenzéki szavazók csalódottsága és reményvesztettsége, akkor Miskolcon is egy könnyed kormánypárti sikernek lehetünk szemtanúi.

A választást szeptember 25-én tartják, azonban az aláírásgyűjtés és a kampány már augusztus 6-én elkezdődik a város hármas számú választókerületében. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy bemutatta jelöltjét az ellenzéki szövetség, a Velünk a Város. A megüresedett képviselői helyért Sebe-Gazdig Judit száll majd harcba. Fideszes ellenfele Barta Gábor lesz.

Kapcsolódó cikkek