Ismét zuhan a forint, így tovább repülhet az infláció

Megosztás

Nagyot gyengült szerdán a forint, a kereskedést reggel még 401 forinton kezdő euró – aminek az ára hétfőn már 395 forint alatt is járt – délre a 405 forint határára drágult. A forintot ezúttal a dollárral szemben gyengülő euró húzza magával lefelé, így a dollárral szemben még nagyobb forintgyengülést látni.

A nemzeti bank kedden kamatot emelt, nem is kis lépésben, az addigi 9,75 százalékról 1 teljes százalékponttal 10,75 százalékra vitte az alapkamatot (és egyben ennyi lett az új irányadó kamatszint is). A már tartósan 10 százalék fölötti és még emelkedő infláció elleni küzdelem jegyében meghozott döntésnek azonban nem volt forinterősítő hatása: az euró ára kedden az új kamatszint közlése előtt is 400 forinton volt, utána is 400–401 forint között változott.

Szerdán pedig már reggel 403 forint közelébe ugrott az árfolyam, majd némi ide-oda billegő kereskedés után nem sokkal fél 12 előtt a 405 közelébe, 404,98 forintig nőtt az euróár. Innen délre visszatért 404,3–404,5 forint közé.

A forint további gyengülése, illetve a KATA átalakítása és a rezsicsökkentés részleges megszüntetése új lendületet adhat az inflációnak. Nem kizárt, hogy az év utolsó hónapjaira akár a 15%-ot is elérheti.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek