Zelenszkij a háború végét és rakétarendszert kért, az USA utóbbit teljesíti

Megosztás

Hétfőn Bajorországban ülésezik a hét legfejlettebb gazdaságú államot tömörítő G7 csoport, a zárt ülésen pedig az ukrán elnök is felszólalt. A The Guardian beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij azt hangoztatta, hogy a háborút be kell fejezni még idén, a tél beállta előtt. Az AFP tudósítása szerint Zelenszkij egyenesen arra kérte a G7 tagországait, hogy még a tél előtt „vessenek véget” a háborúnak.

A Reuters szerint az Egyesült Államok kész teljesíteni az ukrán elnök egyik legfontosabb kérését: megvásároltak egy norvég föld-levegő rakétarendszert, amelyet Ukrajnának fognak adományozni. Zelenszkij korábban többször is hangoztatta, hogy a városok védtelenek az orosz rakétákkal szemben.

Az elnök az utóbbi hetekben nem csupán rakétarendszereket, hanem tüzérségi lőszereket is kért, ezeket vagy már a jelenlegi G7 találkozón, vagy az azt követő madridi NATO védelmi csúcson meg fogják ítélni Ukrajnának.

(hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek