Tíz év alatt rengeteget romlott hazai erdőink egészsége

Megosztás

A KSH statisztikái alapján egyre betegebbek a magyarországi erdők, de az akkumulátorgyártásban kiemelkedőek lettünk és leszünk. A tanárok átlagéletkora viharos sebességgel öregszik, de az elemzések más fontos dolgokra is rámutatnak.

Megjelent a KSH Magyarország Számokban, 2021 című kiadványa, rengeteg adattal, grafikonnal a gazdaságról, a társadalomról, a környezetről és a digitalizációról. Kiemeltünk ezekből 8-at. (Indult egy saját sorozatunk is, a Mi az ábra?, az első a forint gyengülését hasonította össze a környező országok valutáinak teljesítményével.)

Nincsenek jó állapotban az erdőink. 2010-ben még az erdők fele volt egészséges, 10 évvel később már csak alig több mint negyede. Ennek oka többek között a mesterségesen magasan tartott vadlétszám.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy júniusi 11-ei tüntetésen már demonstrálta, de a KSH kiadványából is világosan kiderül: kevés a fiatal tanár, különösen az általános iskolákban, egyre feljebb tolódik a korfa.

Abban semmi meglepő nincs, hogy a feldolgozóiparban a legnagyobb arány a járműgyártásé. Ugyanakkor a termelés a járvány előtti, 2019-es évhez képest 12,8 százalékkal, de még 2020-hoz képest is 1,9 százalékkal esett vissza, a KSH szerint jórészt a globális chiphiány miatt. Ez a probléma az elektronikai ipart is érintette, teljesítménye ennek ellenére nagyobb volt, mint az előző évben. Van persze a járműgyártáshoz kapcsolódó terület, ami dinamikusan bővült, mégpedig az elektromosmotor- és akkumulátorgyártás felfutása miatt a villamos berendezések gyártása.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek