Ryanair-vezér: a magyar miniszterek olyanok, mint Dumb és Dumber

Megosztás

Az egész történet június elején kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy extraprofit adót vet ki a legnyereségesebb vállalkozásokra. A légitárságok esetében ez körülbelül 10 euró utasonként. Néhány nappal később az ír Ryanair vállalat e-mailben közölte, hogy a plusz költséget az utasokra terheli, vagy visszafizeti a jegyeik árát.

Miután a magyar gazdaságfejlesztési miniszter megüzente, hogy ezt nem teheti meg, Michel O’Leary vezérigazgató egy interjúban többször is idiótának nevezte Nagy Mártont és az adóját, valamint

azt ígérte, hogy küld neki egy Közgazdaságtan tökfejeknek könyvet.

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely kikérte magának ezt a ,,kocsmai stílust”, és arra bíztatta a magyarokat, hogy ha a Ryanair nem hajlandó benyelni a különadót, akkor inkább válasszák a konkurenciát.


O’Leary ezt már nem hagyhatta szó nélkül, és az Euronewsnak adott exkluzív interjújában fakadt ki. Mint mondta:

Az elmúlt két évben a Ryanair mintegy másfél milliárd eurót veszített. Idén márciusban közöltük a 2021-es adatokat, eszerint 350 millió euró volt az éves veszteség. A másik fapados légitársaságnak, a WizzAirnek pedig 650 millió, szóval a két legnagyobb Magyarországon működő légitársaság összesen egymilliárd eurót bukott mindössze 12 hónap alatt. És ekkor gondolta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úgy, hogy ideje megadóztatni minket.

Ez őrület. Most ő vagy egy komplett idióta vagy nem érti a közgazdaságtant.

Az interjú egy későbbi pontján pedig még tovább ment:

Nem elég, hogy ezek az idióta miniszterek azt akarják, hogy az emberek több adót fizessenek, de még arra is ösztönzik őket, hogy egy drágább légitársaságot válasszanak. A Ryanair képes volt folyamatosan növelni utasszámát, így Budapest, sőt egész Magyarország legnépszerűbb légitársasága lett, kizárólag azért, mert olcsóbban adta a jegyeit. 

“Ez a két magyar miniszter olyan, mint Dumb és Dumber abban a Jim Carrey-s filmben, ha azt hiszik, hogy az emberek majd boldogan kifizetik a különadót és egyik napról a másikra egy drágább légitársaságot választanak.”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek