Ezért nem ugrottak be a vízimentők a vizes vb-n elájuló műúszó után

Megosztás

Merkely Béla szerint a vízimentők a protokollnak megfelelően jártak el, ezért kellett a versenyző edzőjének kimentenie a sportolót a vízből.

A budapesti vizes világbajnokság margitszigeti műúszó-versenyének szerdai döntőjében az amerikai Anita Alvarez elájult, a vízből végül az edzőjének, Andrea Fuentesnek kellett kimenteni. Az edző később azt mondta: „Kiabáltam az életmentőknek, hogy ugorjanak a vízbe, de nem hallották vagy nem értették, amit mondtam” – írja a Telex.hu.

Az esetről Merkely Bélának, a világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője által írt közleményt adott ki a szervezőbizottság. Ebből kiderül, hogy amikor egy világbajnoki verseny elindul, „rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe”.

A szabályok alapján csakis a FINA által delegált bírói kar tagjai jelzésére ugorhatnak be a medencébe (megelőzendő, hogy bármilyen félreértés miatt esetleg félbe kelljen szakítani a versenyprogramot). A közlemény szerint „a szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett”, ami a protokoll szerint azt jelentette, hogy az edző hiába jelzett nekik, a vízimentők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhattak közbe.

A közlemény azzal folytatódik, hogy „miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek” – ami azt jelenti, hogy vízimentők az edző beugrása után vették észre, hogy veszélyben van egy versenyző.

A közlemény azzal végződik, hogy miután a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását és mivel az amerikai műúszó egy percnél is kevesebbet volt víz alatt, egészségügyi károsodás nem érte.

Forrás: Telex.hu; Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek