Hozzá kell nyúlni a Vár utcai fasorhoz, de szerencsére mindegyik példány menthető

Megosztás

Sokunk egyik nagy kedvence a vadgesztenyefasor, az elmúlt hónapokban veszélybe került a megmaradásuk, de szerencsére hamarosan a szakértő kezek hozzányúlnak és mindegyik fa menthető lesz. Munkálatokra így is bőven szükség lesz.

Egyelőre a Vár utcai védett vadgesztenyefasor egyetlen egyedét sem kell kivágni, viszont minden fa gondozást és egészségügyi beavatkozást igényel – ez derült ki Szabó József favizsgáló-szakértő több héten át tartó, alapos vizsgálatából, melyet a miskolci önkormányzat rendelt meg tőle annak érdekében, hogy a diósgyőri vár környezetét meghatározó fasort megmenthessék. A vizsgálatok eredményéről csütörtökön délután lakossági fórumon számolt be Varga Andrea alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője és Czifrusz Natália, a város főkertésze. 

Az eseményen többen – a környéken élők, és a fasorért aggódó miskolciak is megjelentek. Egyikük volt Emődi Mária is, aki azt mondta, azért látogatta meg a fórumot, mert érdekelte, hogy milyen vizsgálatokat végeztek el, mi lett azok eredménye, és amennyiben szükséges a vágás, mivel fogják pótolni az egyedeket. 

Jelen volt a vizsgálatokat végző Szabó József is, akit május 2-a óta sokak láthattak a Vár utcában, hiszen több héten át tartó munkája során minden egyedet külön-külön vizsgált meg többféle módszerrel. 

– A gesztenyefákat tomográffal vizsgáltam meg először, melyből az derült ki, hogy bizonyos magasságokban milyen mértékű a fák korhadása. Emellett a fák gyökérállékonyságát is megnéztük. A vizsgálatok alapján az derült, ki, hogy a fák egy része igen rossz állapotban van, de megfelelő beavatkozások elvégzésével jelenleg még mindegyikük megmenthető – mondta el a szakember, aki elmondta még: a fákat gomba és rovarölő szerekkel kezelte is annak érdekében, hogy a taplógomba és az aknázómolyok ne pusztíthassák őket tovább. További részleteket a Minap.hu cikkében olvashatnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek