Hatalmas állami leépítés jön Magyarországon, sok embert elbocsátanak majd az állásából

Megosztás

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egyre több jelzést kap arról, hogy komoly leépítést terveznek a jelenleg több mint 37 ezer embert foglalkoztató kormányhivatalokban – írja a Népszava.

Boros Péterné, a szervezet elnöke azt nyilatkozta, hogy információik szerint nem egységesen érintik majd a kirúgások a hivatalokat. Szabolcsban tíz százalék fölötti létszámcsökkentési tervekről tudnak , a fővárosi szervezethez viszont nem nyúlnának. A lap kérdésére a Miniszterelnökség azt írta, hogy a kormány elkötelezett a bürokrácia csökkentése mellett.

„2018-ban egy nagy létszámleépítést már végrehajtottunk. Továbbra is az a célunk, hogy kizárólag csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van.”

Ezzel harmincmilliárd forintot akar megspórolni az Orbán-kormány. Minden jel arra mutat, hogy nem a központi apparátus létszámának csökkentésével, sokkal inkább a vidéki hivatalok és intézmények munkatársainak elbocsájtásával csökkentené a költségeket. Ezt vetítheti előre, hogy a nyugdíjba vonulók helyét már most sem tölthetik be. Pedig az egyik kormányhivatal munkatársa szerint hosszabb ideje már amúgy is folyamatos az elvándorlás a területről, felkészült munkatársak elvétve érkeznek.

Az MKKSZ adatai szerint jelenleg 618 ezren dolgoznak a közszolgálatban. 2010-ben ez a létszám még csak 227 ezer fő volt, ami az azután végrehajtott központosítások nyomán duzzadt fel.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek