Megszavazták: 2035-től nem forgalmazhatnak az EU-ban új benzines és dízeles autókat

Megosztás

Attól az évtől kezdve már csak olyan új autót lehet vásárolni az Unióban, ami elektromos hajtású, ezzel is csökkentve a légszennyezést.

Az Európai Parlament tagjai plenáris ülésen vitatták meg és szavaztak a Fit for 55 klímavédelmi csomagról, amelynek célja az EU károsanyag-kibocsátásának legalább 55%-os csökkentése 2030-ig. Elfogadták, hogy 2035-től az EU-ban csak olyan új autót lehessen vásárolni, ami elektromos hajtású. A csomag egyik legfontosabb eleme, a károsanyag-kibocsátás kereskedelmének reformja viszont nem ment át a szavazáson, mivel a baloldali és zöld képviselők szerint kompromisszumos a javaslat nem volt elég ambiciózus, míg a radikális jobboldal szerint túlzottan is az volt, így végül egyik fél sem támogatta.

Az Európai Parlament plenáris ülésen szavazott az EU klímavédelmi javaslatcsomagjáról, ami sok tekintetben a világ jelenleg legambiciózusabb ilyen jellegű jogszabályrendszerét eredményezhette volna, már ha az európai intézmények támogatják azt. A javaslat kulcsfontosságú eleme, a károsanyag-kvóta kereskedelem megváltoztatása azonban elhasalt a szavazáson, ezért több, más, erre épülő javaslatról sem tudtak szavazni a képviselők.

Ez súlyos fennakadást fog okozni a Fit for 55 csomag tervezett elfogadásában, ami az első lépés lenne az EU hosszabb távú, 2050-es klímastratégiájában. Ugyanis ahhoz, hogy az unió a tervek szerint 2050-re klímasemlegessé válhasson, már 2030-ra el kell érnie, hogy legalább 55%-kal kevesebb káros anyagot bocsásson ki a 2005-ös szinthez képest. A mostani, ezt elősegítő 13 elemből álló Fit for 55 jogszabálycsomagot az Európai Bizottság közel egy éve, 2021 júniusában mutatta be, azóta pedig az Európai Parlament bizottságai és az Európai Unió Tanácsa is vitatta a javaslatokat. További részletek a Hvg cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek