Felszólította az EU-biztos Magyarországot: szüntesse meg a benzinár-megkülönböztetést

Megosztás

Ha ez nem történik meg, az akár bírósági eljárást is vonhat maga után – áll a Palkovics Lászlónak címzett levélben.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerdán felszólította Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú járművekkel szembeni diszkriminatív üzemanyagárakat, különben bírósági eljárást kockáztat – írja a Reuters alapján a Telex.

Breton a magyar technológiai és ipari miniszternek, azaz Palkovics Lászlónak címzett levelében egyrészt tájékoztatást kért Palkovicstól arról, hogy mi indokolja az intézkedést, illetve hogy meddig lesz érvényben a benzinárstop és a megkülönböztetés.

Emellett felhívta a magyar miniszter figyelmét arra, hogy az uniós jog megsértésének minősülhet az, hogy a magyar rendszámhoz kötik a benzin hatósági árát, egyúttal felszólította Magyarországot arra, hogy amíg nem biztosított az uniós joggal való összhang, addig függesszék fel a benzinár-megkülönböztetést. Ha ez nem történik meg, akár sürgős jogsértési eljárást indíthatnak, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges bírságokhoz vezethet Magyarországgal szemben.

Május végén tette közzé a kormány a benzinárstop új szabályait, azóta kétféle árat láthatunk a kutakon. Eszerint – főszabályként – a magyarországi benzinkutakon csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a literenként legfeljebb 480 forintos hatósági áron benzint vagy dízelt.

Forrás és további: Telex.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek