Parragh megszüntetné a KATÁ-t, az iparűzési adót pedig közvetlenül a kormány kezébe adná

Megosztás

Vajon milyen szakmai indokok vezették a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, amikor ezekre a megállapításokra jutott? Valószínűleg Orbán Viktor és a Fidesz…

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Népszavának adott interjút.

Az árstopot finom kritikával illeti. Szerinte a többletköltség nem tűnik el, csupán más termékre rakódik rá. Szerinte júliustól módosított, a piacba beavatkozó kormányzati intézkedés kéne. Ráadásul egyes termékek áránál fontosabb az elszabadult infláció megfékezése. A jegybanknak ezért a staflációs kockázattal kéne foglalkoznia Parragh szerint, „ehelyett tanácsokkal látják el a kormányt és különféle számmisztikával operáló programokat készítenek”.

Az interjúban hosszan kitérnek a kata szerinti adózás kérdésére, amely minden jel szerint megszűnik, vagy jelentősen átalakul majd a jövőben. Parragh azt mondja, ez az adózási forma olyanokat is bevont a közteherviselésbe, akik korábban elkerülték azt. „Nagyon sikeres lett, talán túlzóan is” – véli. Felsorol néhány példát, hogy szerinte kik azok, akik továbbra is adózhatnának így (fodrászok) és kik nem (ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT szakember, taxis, újságíró). És kijelenti, hogy támogatni tudná az adónem megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával.

Hosszan beszél a helyi iparűzési adó kérdéséről. Parragh szerint ideálisabb lenne, ha a kormány szedné be azt. És a rendeleti kormányzást is üdvösnek tartja. A lényeg az, hogy gyorsan reagáljanak a válság által diktált eseményekre és ne vesszünk el a bürokrácia és a jogalkotás útvesztőiben – mondja erről.

A Népszava megkérdezte a kamarai elnöktől, hogy felülről kérték-em hogy Tiborcz István bankjához kerüljön az a számla, amelyen a központosított beszedést intézi a testület.

„Nem volt ilyen kérés. A Gránit Bank adta a legjobb ajánlatot” – válaszolja Parragh.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek