Aki csak a tudósításoknak hisz: Putyin Radnóti-verset szaval egy remekül megszerkesztett videón

Megosztás

Ha valaki még kevésbé ismeri a Deepfake kifejezést, jobb ha kicsit ismerkedik vele, mert ma már ott tart a technológia, hogy bárki bármikor könnyedén gyárthat dezinformációkat alátámasztó, látványos, de szerkesztett kamuvideókat.

A felvételt olyan ügyesen szerkesztették, hogy a felületes nézőnek fel se tűnhet, hogy nem valódi.

Egyre többen osztják meg azt a videót a közösségi médiában a 24.hu szerint, amit az úgynevezett deepfake-technológia segítségével készítettek. Ezekben általában filmsztárokat, politikusokat hoznak kényelmetlen helyzetbe, vagy mutatnak be olyan kontextusban, ami biztosan nem, vagy nem úgy történt meg – írja a Hvg.

Egy újabb ilyen videóban Vlagyimir Putyin orosz elnök kapta a reflektorfényt, illetve Radnóti Miklós egyik remek verse. A felvételt úgy szerkesztették meg, hogy a nézőnek úgy tűnjön, mintha Putyin képes lenne magyarul szavalni. Azt persze nem tudjuk, hogy Putyin beszéli-e a nyelvünket. Aki viszont nem ismeri a technológiát, azt hiheti, hogy az orosz elnök tényleg megtanult néhány szót magyarul.

A deepfake veszélyére korábban kutatóintézetek is többször figyelmeztettek, mivel a technológiával a dezinformációra és az összeesküvés-elméletre építő felvételek is könnyen terjeszthetők.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek