A Miskolci Nemzeti Színház ismertette az új évadot

Megosztás

A részletekről Béres Attila igazgató, valamint a teátrum Művészeti Tanácsának tagjai beszéltek a színház május 11-i sajtótájékoztatóján.

Béres Attila az évadhirdető sajtótájékoztatón kiemelte, a teátrum azon fog dolgozni, hogy újból elérje a pandémia előtti nézőszámot. – A pandémia előtt 130.000 nézőnk volt egy évad alatt, a pandémia legrosszabb időszakában, amikor alig játszhattunk az évad során, 27 ezer volt a nézőszám, most az évad végéig pedig közel 100.000 nézőre számítunk – mondta az igazgató.

Ezek után Béres Attila, Rusznyák Gábor főrendező és Szőcs Artur rendező, valamint Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője ismertette, mi vár a nézőkre a 2022-2023-as évadban:

  • Kovács Márton és a Mohácsi testvérek – Tóth Ede után és helyett – A falu rossza című népszínművet állítják a Nagyszínház színpadára.
  • Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár Szabó Máté rendezésében érkezik a Nagyszínházba.A rendező másik előadásaHeinrich von Kleist Amphitryon című vígjátéka lesz, melyet a Játékszínben mutat be a teátrum.
  • Ray Cooney vígjátékát Keszég László viszi színre: A miniszter félrelép szintén a Nagyszínházban lesz látható.A Játékszínben pedig Thomas Bernhard A színházcsináló című színművét rendezi majd Keszég László.
  • Jacques Offenbach operája, a Hoffmann meséi Rusznyák Gábor rendezésében lesz látható a Nagyszínházban. Emellett a rendező jegyzi még A „K” ügycímű előadást, mely egy „Zenés túlkapás, avagy az igazságtalanság anatómiája Michael Kohlhaas története alapján.” A darab a Kamaraszínházban lesz látható.
  • William Shakespeare vígjátéka is műsoron lesz: a Vízkereszt, vagy bánom is én címen futó előadást Béres Attila rendezi a Nagyszínház színpadára. Alan Alexander Milne Micimackója szintén a direktor rendezésében érkezik, a művet Lőrinczy Attila alkalmazza a Kamaraszínház színpadára.
  • Szőcs Artur Bródy Sándor A dada című színművét rendezi, mely a Kamaraszínházban lesz látható.Paul Foster I. Erzsébetcímű színművét szintén a rendező viszi színre, a Játékszínben.Szőcs Artur kiemelte, jövőre lesz Bródy Sándor születésének 160. évfordulója, és A dada bemutatásával reméli, hogy a színház így méltó emléket állít az írónak.
  • Darvas Benedek és Pintér Béla Gyévuska című zenés játékát Ascher Tamás rendezi a Kamaraszínház színpadára. Ennek kapcsán Béres Attila megjegyezte, „talán az is mutatja a színházunk minőségét, hogy Ascher Tamás Pintér Bélát rendez Miskolcon.”
  • A Miskolci Balett is új bemutatókkal készül a 2022-2023-as évadra: a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválon a közönség már láthatta Hugo Viera koreográfiájában a Jobb későn, mint soha című táncelőadást. Ehhez készít Kozma Attila egy második felvonást Vörös napló – Egy kiszolgáltatott nő története címmel, mely egy fikciós balett lesz Marilyn Monroeeltűnt titkos naplója alapján. Az évad későbbi részében pedig Plasztik Bombasztik címmel készít újabb táncelőadást Kozma Attila.

Kiemelt kép: Hajdufi Péter

Kapcsolódó cikkek