A LED izzó kiegészítők jelentősége

Megosztás

A LED izzó kiegészítők, ahogy az a nevükben is benne van, a LED-ek felszereléséhez, használatához kellenek. Segítségükkel biztosíthatod ezen fényforrások zavartalan és optimális működését hosszú-hosszú éveken át.

Miért pont a LED izzó a legjobb választás?

Biztos te is sokat hallottál már a LED technológia előnyeiről, sőt talán már ki is használod azokat. Ha mégsem, akkor mindenképpen érdemes megfontolni az alkalmazását, hiszen éves szinten akár 80%-nyi energiát spórolhatsz meg vele. Ez pedig napjaink elszabaduló energiaköltségei mellett nagyon jelentős tételnek számít.

A LEDLámpaház.hu-nál kapható LED izzók a hosszú élettartamukkal is hozzájárulnak a költséghatékonysághoz, arról nem is beszélve, hogy a karbantartásukkal sem kell sokat foglalkoznod. Ideális feltételek mellett akár 50.000 – igen, jól olvastad: ötvenezer – üzemórát is kibírnak. Nem tartalmaznak semmiféle mérgező anyagot, nem hatnak károsan a környezetre. Jól viselik a le- és felkapcsolgatást, és még a mechanikai hatásokra sem reagálnak érzékenyen. 

Milyen LED izzó kiegészítők léteznek?

A LED izzók használatához és felszereléséhez szükséged lesz bizonyos kiegészítő termékekre is. Erre mindig gondolj, amikor LED fényforrást vásárolsz – ellenkező esetben az otthonodban ér meglepetés. Ott állsz majd az új szerzeményeddel és nem tudod beüzemelni. 

A leggyakrabban használt LED izzó kiegészítők a következők:

  • különböző foglalatátalakítók: E27-E14/ E27-G9/ G9-E27
  • kerámia foglalatok 

Mire érdemes figyelned a LED izzók és a LED izzó kiegészítők beszerzésénél?

Amikor a LED izzót kiválasztod, vedd figyelembe azt, hogy a lámpatestbe – amibe szánod – belefér-e? Aztán következik a megfelelő foglalat meghatározása – tudod, ez az a rész, amibe az izzót fogod beletekerni. A foglalatok nemcsak a fényforrások mechanikai rögzítését biztosítják, hanem azok áramellátását is. A szabványok alapján standardizált foglalatokból is többféle létezik:

  • E27 – ez a leggyakoribb, nagy méretű, menetes foglalat, aminek az átmérője 27 milliméter
  • E14 – ez is nagyon gyakori – csak ennek 14 milliméter az átmérője, “minyonnak” is hívják. Leginkább az éjjeli lámpákban alkalmazzák
  • GU10 – spotlámpa elterjedt foglalattípusa – két egymástól 10 milliméter távolságra lévő csatlakozóval rendelkezik
  • G9 – a formatervezett világítótestek esetén elterjedt 
  • T8 – fénycsövekhez alkalmazzák 

A LED izzó kiegészítők azokban az esetekben tesznek jó szolgálatot, amikor egy lámpatest foglalata nem kompatibilis a LED izzóval. A leggyakoribb gondot a melegedés okozza, emiatt a hagyományos bakelit foglalatokba legfeljebb csak 60 W teljesítményű izzólámpákat lehet használni (másképp az könnyen elszenesedhet). Ilyenkor léphetnek be a képbe a porcelánból készült foglalatok, mert itt a foglalat túlmelegedésének a veszélye nem áll fenn.

A LED innovatív technológiáját neked is alkalmaznod kell! Minél hamarabb jutsz el addig a pontig, hogy lecseréled a hagyományos izzóidat LED izzókra, annál jobb. Kevesebb költség, kevesebb munka, kevesebb bosszúság. Használd ki te is!

Kapcsolódó cikkek