Ezen volt is mit titkolni: a gödi kutak vízében az akkugyártáshoz használt mérgező oldószert találtak

Megosztás

Egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Lepődjünk meg, itt is tíz évre titkosítható adatokra akadtak a vizsgálatot végzők. Éppen ettől félnek a Dunakanyarban élők, hogy a gyár a teljes terület ivóvizét ilyen vegyületekkel szennyezné, ennél jóval nagyobb mértékben.

Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert talált egy szakértői vizsgálat néhány gödi kút vizében. A Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt.

Mivel toxikus hatású lítiumos vegyületekből és a szintén mérgező NMP-ből évente több tízezer tonnányit használnak fel a gödi gyárban, az egyesület – a normál vizsgálatok vízkomponensein kívül – ezeknek anyagoknak a bevizsgálását is kérte. A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól kb. 800–1000 méterre találhatók.

A vizsgálat során készült jegyzőkönyv és szakértői elemzés tanúsága szerint mindhárom vízmintában kimutatható volt a lítium, illetve az N-metil-2-pirrolidon viszonylag magas jelenléte, amelyek akár a Samsung gyárából is származhatnak. (Micsoda véletlen lenne…) 

A katasztrófavédelmi hatóság öt alkalommal büntette meg a céget több mint száz tonna veszélyes anyag többszöri, engedély nélküli tárolása és használata miatt. Büntetést kapott a cég azért is, mert mérgező iszap folyt ki a gyár szennyvízkezelőjében. 

A Göd-ÉRT Egyesület egy tagja pert is indított a Samsung területén lévő vízvizsgálati adatok kiadásáért – emiatt az adathatóság leállított a saját vizsgálati eljárását. A katasztrófavédelmi hatóság ellenkérelemben reagált a benyújtott keresetre. Ebben azt állítják, hogy a Samsung Zrt. által bejelentett „objektív okok” miatt 2019-ben és 2020-ban nem történtek monitoring vizsgálatok, így adatokat sem adhatnak ki. Mellesleg azokról az évente kötelező vizsgálatokról van szó, melyeket ugyanez a hatóság írt elő a cég számára.

Emellett álláspontjuk szerint a Samsung iparterületén lévő kutak, valamint a szikkasztótározók mintái és hatósági dokumentumai „döntést előkészítő adatok, melyek keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak”.   

Göd polgármestere, Balogh Csaba már tavaly októberben kérte a gödi iparterület talaj- és vízvizsgálati dokumentumait. A katasztrófavédelmi hatóság akkor azzal utasította el az adatok kiadását, hogy azok egyrészt a vizsgálatokat végző cég „szellemi tulajdonát” képezik, másrészt az újabb szikkasztótározók ügyében zajló vízjogi engedélyezési eljárások döntést előkészítő iratai, s ezért nem hozhatók nyilvánosságra.

A fideszes megyei és országos vezetés mindent megtett, hogy a Samsung kedvére tegyen. Jutalmul szanaszét is szennyezhetik az ivóvizet biztosító kutakat. De hát egy szavunk sem lehet, hiszen mindkét érintett választókörzetben magasan nyert a Fidesz-KDNP, tehát a lakosság ezt akarja ugyebár.

További részletek az Azonnali.hu cikkében, Bodnár Zsuzsa írásában olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek