Veszélybe kerültek a Vár utca gyönyörű, közel százéves gesztenyefái

Megosztás

A Diósgyőri vár felé vezető utca két oldalán gyönyörű, de már beavatkozást igénylő, veszélyben levő fák sorakoznak, amiket az önkormányzat megpróbál megmenteni.

A közel százéves gesztenyesor fái többnyire nincsenek jó állapotban, beavatkozásra van szükségük – írja a Minap.hu. Az önkormányzat részletes állapotfelmérést rendelt meg a 29 fára vonatkozóan – pontos terv azután készülhet a megmentésükre, ha ismert, hogy milyen problémákkal küzdenek az adott példányok.

A Diósgyőri várhoz vezető Vár utcai gesztenyefák természeti, kulturális és történelmi értéke kimagasló. Korukból, a környezeti adottságokból, a múlt döntéseiből, illetve elmaradt intézkedésekből adódóan azonban több példány mára veszélybe került.

A fákat valószínűleg az 1930-as években telepítették egy nagyobb volumenű, városi szintű fásítási-zöldítési program részeként, védetté 1984-ben váltak. Eredetileg még 52 példány színesítette a környéket, mára ez a szám 37-re csökkent le; egy a közelmúltban dőlt ki.

A kilencvenes évek elején, a Vár utca felújítása során meghozott döntések miatt jelentősen csökkentek a fák túlélési esélyei. Az utcaszintet valamelyest süllyesztették, a fák körül pedig kalodákat magasítottak. Az utcai és a járdaburkolatot is betonnal alapozták, ezáltal meggátolták a talaj levegőzését, s a csapadékvíz leszivárgását a gyökerekhez. Tovább rontotta a helyzetet, hogy az útburkolatra hullott csapadékot csatornában elvezették, s nem teremtették meg a lehetőségét annak, hogy ez a nedvesség a fák gyökereinek közelébe juthasson.

További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek