Közel 50 millió forintot csalt ki emberekből a borsodi lelkésznő

Megosztás

Az Encsi Járási Ügyészség vádat emelt egy 45 éves nő ellen minősített csalások miatt. Az elkövető lelkipásztor volt, és 2019. augusztusában, illetőleg 2020. év májustól augusztusig az egyházközség képviselőjétől, valamint magánszemélyektől milliós, tízmilliós tételekben csalt ki kölcsönöket, melyeket nem fizetett vissza.

A vádirat szerint a vádlott 2012. december végétől 2021. március közepéig egy borsodi kistelepülésen lelkipásztorként dolgozott. 2019. augusztusában megkereste az egyházközség képviselőjét, akitől azzal az indokkal, hogy saját vállalkozást szeretne beindítani, 3 millió forint kölcsönt vett fel, majd ismételten kért tőle további 2,5 millió forintot.

2020. május hónaptól augusztus végéig magánszemélyektől vett fel kölcsönöket olyan hivatkozásokkal, hogy az életbiztosítását akarja lejárat előtt felszabadítani, letéti jegyét szeretné kiváltani, továbbá többször a parókia tetőszerkezetének cseréjére, javítására kért pénzt, 500.000 – 10 millió forint közötti összegekben. Egyes sértettek esetében, rövid idő elteltével egyházi célokra ismételten újabb kölcsönösszegeket is átvett szintén milliós tételekben.

A nő a kölcsönöket nem akarta, és nem is tudta visszafizetni. Az elkövető összesen 46 millió forintot csalt ki a sértettektől hivatását felhasználva, amelyhez vagy készpénzben jutott hozzá, vagy a sértettek a bankszámlájára utalták.

Az ügyészség a büntetlen előéletű nővel szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Kapcsolódó cikkek