Hogyan fogja megállítani a kormány a társadalom további elszegényedését? – Schmuck Erzsébet írása

Megosztás

Különvélemény Schmuck Erzsébettől, az LMP társelnökétől

Szomorú adatokat tartalmaz a Központi Statisztikai Hivatal A Háztartások életszínvonaláról szóló legutóbbi kiadványa. A gazdaság 10 éves szárnyalása után a magyar társadalom közel 20 százaléka a szegénységgel küzd. Újra nőtt a nélkülözésben vagy társadalmi kirekesztettség veszélyében élők száma. Sajnos az nem változott, hogy a legnagyobb szegénységi kockázatot az jelenti, ha valaki romának születik. De a legmegdöbbentőbb talán mégis az, hogy öt magyar gyerekből egy társadalmilag kirekesztett és veszélyeztetett. A gyerekes háztartások ráadásul sokkal szegényebbek az átlagnál: egyetlen családtípusban sem éri el az egy főre jutó jövedelem az országos átlagot.

Hiába emlegettek 2020-ban havi 400 ezer feletti átlagkereseteket! Jól hangzik, de eközben tavaly egy átlagos magyar ember havi bruttó 147 ezer forintból élt. A nagycsaládosok helyzete azonban még ennél is rosszabb, ők fejenként bruttó 116 250 forintból kénytelenek gazdálkodni.

Látható, hogy a kormány családpolitikája valójában egy kudarc, mert nem ért célba, csak a tehetősebbeknek szól. Ráadásul az elszegényedés sokkal jobban tetten érhető Borsodban, mint az ország más részein. És mi, a megyében élők, mindezt a saját szemünkkel láthatjuk, elég megnéznünk Miskolc nyomortelepeit, vagy keresztül autóznunk a régió kisebb falvain.

És ha nem lenne elég a baj: az is kimutatható, hogya társadalom egyik legveszélyeztetettebb rétege az időseké, amin nem lehet csodálkozni, hiszen a kormány már a pénz értékvesztéséből adódó hátrányt sem tudja a számukra kompenzálni. A helyzetetnem oldotta meg a 13. havi nyugdíj, mert az infláció már ennek hatását is felemésztette. A kormány januárban 5 %-kal emelte a nyugdíjakat, miközben az infláció lassan eléri a 10 %-ot, de alapvető élelmiszerek ára ennél jóval többel nőtt.

A magyar társadalom szétszakadása egyre gyorsabb ütemben zajlik. Pedig van megoldás. Az LMP-Magyarország Zöld Pártja például évek óta javasolja a többkulcsos személyi jövedelemadórendszer bevezetését. A minimálbért adómentessé tennénk, és úgy vezetnénk be a többkulcsot, hogy lényegében csak a magas jövedelműek járulnának hozzá összességében nagyobb összeggel a közterhek viseléséhez. Igazságosabb nyugdíjemelésre, és az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-jának drasztikus csökkentésére van szükség.

Kérdéses, hogy a fűtés, az áram és a víz árának mesterséges alacsonyan tartásátmeddig tudja garantálni a kormány. Hajlandó lesz-e megfontolni, hogy támogassa a lakóházak szigetelését és energetikai korszerűsítését? Mert tényleges rezsicsökkentés csak így érhető el…

Tengernyi a probléma, de nem úgy tűnik, mintha a kormány számára ezeknek a megoldása lenne a legsürgősebb. Számukra az elit gazdagodása jelenti a legfontosabb célt, pedig aki csak egy kicsit is átlátja Magyarország jelenlegi helyzetét, nem találhat fontosabb feladatot, mint hogy egy a jelenleginél igazságosabb társadalmat hozzon létre.

Iratkozz fel a Borsod24.hu hírlevelére, hogy már napokkal korábban olvashasd az ilyen tartalmakat!

Kapcsolódó cikkek