A jobboldali újságíró a kilencvenes években holokauszttagadó videokazettákat árult

Megosztás

Az ügy érdekessége, hogy éppen most került újra napirendre a korábbi leleplezés, amikor az egyébként jobboldali lap munkatársa több más fideszessel együtt szintén hirtelen megvilágosodott és azt közölte, a jelenlegi magyar közmédia súlyosan elfogult a kormánypártok irányába. Erre sorosozást kapott viszonzásul a nyakába.

Média1 túrta fel az Arcanum digitális archívumát és talált rá egy cikkre a Magyar Sajtó nevű lap 1998-as számában, amely arról szól, hogy Bencsik Gábor – aki jelenleg a Magyar Krónika és a Magyar Demokrata munkatársa -, a 90-es években egy pincében működő üzlethelyiségben holokauszttagadó videokazettákkal üzletelt. Akkoriban Bencsik a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) főtitkára volt, és mikor kirobbant a botrány, a szervezet etikai bizottsága elmarasztalta őt – erről adott hírt akkor a Magyar Sajtó. Bencsik az esetet követően le is mondott főtitkári posztjáról.

A MÚOSZ akkoriban az ügyről úgy szerzett tudomást, hogy a TV2 Napló című műsora közölt leleplező riportot Bencsikről és a boltról, ahol a zsidók auschwitzi elgázosítását kétségbe vonó videókat, és egyéb szélsőjobboldali, revizionista kazettákat árultak. A kazettákból az akkori riport szerint 1996-ban többszáz fogyhatott el. Egy jobboldali hetilapban pedig ezzel a szöveggel népszerűsítették a kazettákat: „Napfényre került az igazság. Leleplezték az auschwitzi csalást. Lásd, halld és győződj meg magad!”.

A leleplező riportot anno Kotroczó Róbert írta, aki ma az RTL Magyarország hírigazgatója.

Bencsik Gábor az áprilisi országgyűlési választás után néhány nappal a jobboldalon szokatlan hangnemet ütött meg a Facebook-oldalán. Kritikával illette a magyar közmédiát, amiért az elfogult a kormány irányába, képtelenségnek nevezte, hogy “ellenzéki politikusok gyakorlatilag a lábukat nem tehetik be oda, a hírmagyarázók és kommentátorok kizárólag a kormánypártok oldaláról érkeznek, a hírműsorokban hírként olvasnak föl hosszú kormánypárti publicisztikákat, miközben az ellenzéki vélemények legtöbbször a kormánypárti cáfolatokba csomagolva jelennek meg”. A közmédia Bencsik vádjaira egy kis sorosozással reagált. Erre pedig ő egy újabb bejegyzéssel, melynek fő mondanivalója: “Semmi kedvem tételesen cáfolni azt a sok ostobaságot, amit leírtak” (Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek