Uniós biztost és brüsszeli tisztviselők telefonját is meghekkelték a Pegasus-szoftverrel

Megosztás

Az Európai Bizottság magasrangú uniós hivatalnokait is megfigyelték a Pegasus-kémszoftverrel 2021-ben – tudta meg a Reuters.

A hírügynökség által megszerzett dokumentumokból kiderült, hogy a kémszoftver áldozatai között volt Didier Reynders belga politikus, aki 2019 óta szolgál az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosaként. Rajta kívül legalább négy másik bizottsági munkatársat és egy, az ügyet közelről ismerő személyt is megfigyeltek. A Reuters-nek sikerült megszólaltatnia két uniós hivatalnokot is, akik megerősítették, hogy a bizottság alkalmazottait megfigyelték, de további részleteket nem közöltek.

2021 novemberében az Európai Bizottság több alkalmazottja is üzenetet kapott az Apple-től. Ez volt az első alkalom, hogy az Apple tömeges üzenetben értesítette felhasználóit, hogy kormányzati megfigyelés célpontjai voltak. A bizottság alkalmazottai is csak ekkor tudták meg, hogy ők is érintettek a Pegasus-kémbotrányban.

A figyelmeztetés azonnali cselekvésre sarkallta a bizottságot: az informatikai részleg egyik vezetője egy november 26-ai emailben értesítette az alkalmazottakat a helyzetről, az érintetteknek pedig azt írták, továbbra is figyeljék az Apple esetleges üzeneteit. “Felelősségteljes munkájuk miatt Önök is potenciális célpontok” – olvasható az emailben.

A Reuters nem tudta megállapítani, ki használhatta a kémszoftvert Reynders és kollegái telefonján, a támadás sikeres volt-e, és ha igen, milyen információkhoz juthattak hozzá a hekkerek. A két, az ügynökségnek név nélkül nyilatkozó uniós forrás szerint bár az IT-szakemberek megvizsgálták az érintettek telefonjait nyomok után kutatva, de az eredmények nem voltak meggyőzőek. Hogy a bizottság már lezárta a belső vizsgálatot, vagy az még tart, nem lehet tudni.

Kapcsolódó cikkek