Ijesztő: egy roma férfi magyarázta el, hogyan viszik szervezetten szavazni a borsodi romákat – videó

Megosztás

Az átlagos tarifát is elárulta, általában 15 ezret kap a szavazó, aki a megbeszélteknek megfelelően (jó eséllyel) a Fideszre tette az ikszet, ötezret pedig az, aki a fuvaros. Ijesztő, olajozottan működő gépezet, ahol bizony a megfelelő voksot kamerás képpel is bizonyítani kell, csak akkor jár a pénz. Ijesztő, mennyire kihasználja a nehéz sorsú kisebbséget a kormánypárt jó ideje.

Úgy megy itt a kampány, hogy adnak 15 ezer forintot meg egy olcsó mobiltelefont, aminek van kamerája, aztán megmondják, hogy kire kell szavaznunk, azt kitöltjük, lefotózzuk, és amikor kivisszük a telefont a képpel, ideadják a pénzt

– árulta el egy zempléni roma férfi az Alfahírnek, saját tapasztalatai szerint hogyan terveznek szavazatot vásárolni a Sátoraljaújhely székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú választókerületében.

Tíz nappal az országgyűlési választások előtt vélhetően már utolsó simításait végzik ennek a rég bevált csalási formának, melyről már mi is számtalan alkalommal írtunk az előző választások során, és amit nem csupán tétlenül figyelnek a hatóságok, hanem amit a kormány olykor még segít is azzal, hogy hozzá igazítja a jogszabályi környezetet.

Borsod 5-ben a fideszes Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt indítja újra a Fidesz, az ő kihívója pedig az ellenzéki összefogás által delegált Erdei Sándor Zsolt lesz. A választókerületben közel 75 ezer ember jogosult szavazni, Hörcsik 2018-ban 49,03 százalékkal szerzett mandátumot. Az Egységben Magyarországért jelöltje ezért jó eséllyel indulhat a parlamenti helyért, de a csatatérkörzetben néhány száz szavazat is döntő lehet.

Így pedig különösen hangsúlyos, hogy történhet-e szavazatvásárlás a választókerületben. A csalási forma lényege, hogy a kistelepüléseken mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű, többnyire cigány származású lakosokat más roma vezetőkön keresztül megkeresik, és pénzt ajánlanak nekik azért, hogy április 3-án beüljenek egy autóba és elvihessék őket szavazni. Megmondják, kire kell húzniuk az ikszet, és utólag bizonyítékot is várnak erre egy mobiltelefonos fotó formájában. Magyarul ezek az emberek nem politikai meggyőződésből szavaznak, csupán anyagi haszon érdekében, ami kétségtelenül választási csalásnak minősül.

„Ez úgy néz ki, hogy ha valaki szerez embereket, akkor annak adják oda a pénzt, és ő annyit ad nekik tovább belőle, amennyiben megállapodnak: általában 15 ezret fejenként. Mi romák vagyunk, hirtelen jól jön ez a pénz, többségében kajára költik az emberek.”

– mondta az Alfahírnek a neve elhallgatását kérő zempléni roma férfi, kérdésünkre elmagyarázva, a gyakorlatban úgy néz ki a szavazás napja, hogy

„Odaadnak százezer forintot, az nekik nem nagy durranás. Azt mondják, figyelj, ezt oszd szét a romáknak, adj nekik ennyi és ennyi mobiltelefont, vidd el őket, állj meg oldalt a kocsival, és amikor kijöttek, mutassák kire szavaztak, aztán tessék, oké, itt a pénz.”

Fejenként 20 ezer forintot ér egy szavazat, ebből 15 ezer megy a választópolgárnak, 5 ezer a fuvaros szervezőnek. Informátorunk szerint ezt a pénzt mindenki elfogadja, mert jól jön a nagy szegénységben.

– Kik mennek oda a romákhoz ilyen ajánlatokkal?

– A kisebbségeknél nem magyarok mennek oda, hanem roma emberek. Van egy roma főnök minden községben, azt megkeresik, hogy nem akarsz-e ilyet csinálni, ő meg, hogy ’dehogynem’.

– És ezeket a vezetőket politikusok keresik fel?

– Így van. Úgy képzelje el, mintha Orbán Viktor az ismerősöm volna, és felhívna engem telefonon, hogy figyelj, szerezz ilyen és ilyen embereket, dobok neked ennyi meg ennyi pénzt, a többit rendezd te. Kell 50, 100, 500 ember, majd megbeszéljük.

– Sokan mennek?

– A romák közül nincs olyan, aki nem megy el, legfeljebb azt mondja, hogy 15 ezer helyett 20 ezret kér.

A férfi szerint „nincs kertelés, pénzért mindenki megcsinál mindent”. Ha egy családból öten elmennek szavazni, az már 75 ezer forint biztos bevétel. Épp ezért több száz, vagy akár több ezer emberről is szó lehet, és itt csak egyetlen választókerületről beszélünk a 106-ból.

– Ön is visz embereket?

– Én nem viszek, nem akarok ilyenbe belekavarodni, de ha azt mondják adnak pénzt, hogy szavazzak, miért ne csinálnám? Mindenki a pénzből él.

– Osztottak krumplit is?

– Tavaly még igen, meg ruhát is, és a gyerekeknek édességeket. De most már csak pénzbe megy.

– És itt a Fideszről van szó?

– Igen.

– Honnan tudja ezeket?

– Nekem is felajánlották, többször kerestek.

Azt a lánc végén lévők természetesen már nem látják, hogy kitől jön a pénz és annak mi az eredete, így azt a lapunknak nyilatkozó férfi is csak sejti, hogy a forrást ott kell keresni, akinek a nevére szavazni kell április 3-án.

Természetesen nem jelenthetjük ki, hogy ezek alapján akár Hörcsik Richárd, akár a Fidesz helyi szervezete, akár a kormánypártokhoz köthető érdekcsoportok vagy bármely más politikai szervezet biztosan pénzt fog fizetni április 3-án egyes szavazóknak, de a korábbi, országos tapasztalatokból és megszámlálhatatlan mennyiségű, tartalmilag mindig azonos nyilatkozatokból kiindulva jövő vasárnap mindenképp megéri résen lenniük a hatóságoknak és a választási megfigyelőknek, hogy garantálni tudják a választás tisztaságát.

Egy fontos üzenet:

Kapcsolódó cikkek