Hogyan készíts otthon olasz pizzatésztát?

Megosztás

Az AVPN, azaz az Associazione Verace Pizza Napoletana nagyon szigorú szabályok közé szorítja hogy mi az, amit olasz pizzatésztának lehet nevezni. De ez persze nem jelenti azt, hogy csupán egy konkrét recept lenne, hiszen tájegységenként változó, hogy milyen tésztát készítenek. 

Míg a nápolyiak a vastag karimájú, de vékony közepű tésztát részesítik előnyben, az északabbra élő rómaiak már inkább vastagra sütik a pizzát. A következő cikkben találhatsz néhány praktikát, amivel Te is kiváló olasz jellegű pizzatésztát tudsz készíteni.

Megfelelő alapanyagok

Ahány blogot olvasol, vagy vlogot nézel, mindenki próbálja különlegessé tenni valamivel a receptjét, hogy ne csak egy legyen a rengeteg pizzatészta közül, de ez nem minden esetben előnyös. 

Az igazi, hamisítatlan olasz pizzatészta ugyanis nem áll túl sok összetevőből. Csupán víz, liszt, só, élesztő vagy kovász és egyes esetekben olívaolaj kell bele. A tej, joghurt, tojás, vagy egyéb hozzávalók nem megengedettek, ha autentikus tésztát tervezel készíteni. 

Te is szeretnéd, ha a kertedben sülne a környék legfinomabb pizzája? Nézd meg a Grillplaza.hu oldalán, milyen kiegészítő eszközök segítségével tudod Te is alkalmassá tenni a grillsütődet a pizzasütésre!

Fontos-e, hogy milyen lisztet használsz?

Természetesen, nagyon sokat változtat a tészta állagán a felhasznált liszt minősége. Sajnos Magyarországon a legtöbben hajlamosak még mindig azt hinni, hogy a liszt, az csak liszt, a boltok polcain legnagyobb számban fellelhető BL-55-ös típusúból pedig bármit meg lehet csinálni. 

Ez alapvetően igaz is lenne, hiszen nagyon sokrétű a felhasználása, de ha kipróbálsz olyan liszteket, amik specifikusan egy adott tésztaféléhez valók, meglepő eredményeket érhetsz el. A pizzasütéshez érdemes a 00 jelzésű lisztet választani. Ez olyan szempontból előnyös, hogy a belőle készült tészta nem lesz annyira ragadós, viszont számolnod kell azzal is, hogy a dagasztást sokkal nehezebb feladattá teszi, megerőltetőbb belőle homogén, csomómentes tésztát gyúrni.

Apróságok, amiktől jobb lesz a tészta

Az olívaolaj, mint hozzávaló, még egyelőre szakmai körökben is vitatott. Abban az esetben viszont, ha szeretnél lágyítani a tészta állagán, érdemes lehet egy keveset beletenni. A végeredményen is lazít egy kicsit, ártani tehát biztosan nem fog a készülő pizzádnak.

Ezen felül érdemes odafigyelni a kelesztés időtartamára is. Sokan azt gondolják,hogy 1-2 órás kelesztés után már mehet is a pizza a kemencébe. De próbáld csak ki, milyen különbségeket veszel észre, ha éjszakára, vagy akár egy egész napra a hűtőben hagyod az elkészített tésztát! 

Sokkal több ideje lesz összeállni az alapanyagoknak, tökéletesebb elegyet képeznek, ezáltal pedig a kisült tészta is kellemesebb állagú lesz. Arról nem is beszélve, mekkora könnyebbséget jelent egy vendégség tartásakor, ha gyúrást előre elintézed, és csak adagolni, valamint sütni kell a tésztát.

Kapcsolódó cikkek