Kezdődik a pedagógussztrájk országszerte

Megosztás

A szerdától induló, határozatlan ideig tartó munkabeszüntetés értelmében a tanárok a következő napokban nem, vagy csak részben tartják meg az órákat – írja az Index.

Rendhagyó sztrájk veszi kezdetét szerdán a magyar iskolákban, ez ugyanis az első olyan munkabeszüntetés, ahol egy rendelethez kell igazodni. Az idáig vezető út hosszú volt és rögös, ennek a főbb eseményeit az Index.hu gyűjtötte össze:

  • A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) októberben alakított sztrájkbizottságot, követeléseik közt elsősorban a munkaterhek csökkentése és a bérek valódi rendezése szerepelt.
  • Az érdekvédők hónapokon át tárgyaltak a kormányt képviselő Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkárral az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi), de az egyeztetések nem vezettek eredményre.
  • Januárban a kormány 10 százalékos pótlékemelést hajtott végre. A szakszervezetek visszajelzése szerint ez a minimális intézkedés továbbra sem teszi vonzóvá a pedagógusi pályát. Számításaik szerint jelenleg 12 ezer tanár és oktatásban dolgozó hiányzik a közoktatásból. Nahalka István oktatáskutató az Indexnek adott interjújában nemrég arról beszélt, hogy ez a szám rohamosan nő, a pályára belépők ugyanis sokkal kevesebben vannak, mint a pályáról kilépők.
  • Január 31-re a fenti okok miatt figyelmeztető sztrájkot szervezett a PSZ és a PDSZ. Ehhez a munkabeszüntetéshez 27 ezren csatlakoztak, a bíróság utólagos döntése alapján ezt jogszerűtlenül tették meg.
  • Miután a kétórás figyelmeztető sztrájk sem vezetett eredményre, a szakszervezetek bejelentették, március 16-ra határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést hirdetnek.
  • A kormány válaszul február 11-én rendeletben fektette le a sztrájk új szabályait, melynek értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, továbbá a tanórák 50 százalékát, érettségiző osztályokban a vizsgatantárgyak óráinak 100 százalékát meg kell tartani.
  • A pedagógusok emiatt polgári engedetlenségi akciók szervezésébe kezdtek, a Civil Közoktatási Platform (CKP) összesítése szerint legalább 320 intézmény legalább 6500 pedagógusa tagadta meg a munkát az elmúlt hetekben.
  • Időközben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzést hozott a március 16-i sztrájkra vonatkozóan, és kimondta többek közt, hogy „kizárólag a kormányrendelet rendelkezéseit lehet és kell alkalmazni a még elégséges szolgáltatások vonatkozásában”. Ez röviden azt jelenti, hogy a rendeletben meghatározottak szerint lehet sztrájkolni.
  • Az érdekvédők ezek tükrében folytatták a sztrájk szervezését, több alkalommal is hangsúlyozták, hogy a rendelet betartása mellett szeretnének a kormányra nyomást gyakorolni.

A kormány mindvégig kitartott korábbi álláspontja mellett, miszerint a munkabeszüntetés a baloldal kampányakciója. Emellett az Emmi közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy „a jelenlegi háborús helyzetben békére és nyugalomra van szükség az iskolákban is”, ezért a sztrájk elhalasztását javasolták az érdekvédőknek. „A szülőkre és a gyerekekre sok teher hárult az utóbbi két évben a járvány miatt, ezért az oktatás zavartalanságára van szükség” – hangsúlyozták.

A noÁr Mozgalom ehhez kapcsolódóan készült száma itt hallgatható meg.

Forrás és további részletek: Index.hu

Kapcsolódó cikkek