Több mint 300 milliós beruházás készült el Sátoraljaújhelyen – egy zarándokút helyszíne

Megosztás

A Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című zarándokút sátoraljaújhelyi megvalósítási helyszíne készült el, ezzel csatlakozott Miskolchoz, Makóhoz, Nagykállóhoz és Nyírtasshoz.

A mintegy 331 millió forintos beruházás során egy 75 férőhelyes zarándokszálláshely került kialakításra a város egykori kollégiumának épületében. A négyszintes létesítményben többek között egy imaterem, valamint egy korszerű kiállítástechnikai eszközökkel felszerelt kiállítótér is helyet kapott.

Sátoraljaújhely egykor a haszid zsidóság központja volt, a városban élt Teitelbaum Mózes csodarabbi, a haszidok tanítója, akinek sírját ezrek keresik fel halála évfordulóján szerte a nagyvilágból.

’’Korábban a csodarabbi sírjához érkező zarándokok számára nem állt rendelkezésre megfelelő turisztikai infrastruktúra. Ezt felismerve a projekt keretében a város volt kollégiumának felújításával és átalakításával egy, a turisták fogadásra alkalmas, magas minőségű szolgáltatást nyújtó turisztikai látogatóközpont és zarándokszállás valósult meg a beruházás révén, ahova a tengerentúlról is várjuk érdeklődőket” – Varga Elek István, a Chevra Kadisha of Yetev Lev Satmar Congregation sátoraljaújhelyi egyesület elnöke. Hozzátette: a beruházás hozzájárul a magyarországi kulturális értékek megőrzéséhez, fenntartásához és bemutatásához.

A napokban az ukrajnai háború elől menekülők előtt a zarándokközpont megnyitotta kapuit.  Ennek kapcsán dr. Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára elmondta: „Az élet furcsa fintora, hogy ezt a zarándokszállást az elmúlt napokban nem zarándokok, hanem Ukrajnából, Teitelbaum Mózes származási helyéről, Galíciából menekültek sorait fogadta be a közösség, együttműködve a várossal.”

Sátoraljaújhely a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon zarándokút második állomása, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek abba, hogy hogyan lehet valakiből rabbi, hogy történik a rabbiképzés Magyarországon, és hogyan kell elképzelni a rabbivá avatás folyamatát.

A projektgazda a Mazsihisz volt. A zarándokútvonal helyszínei: Miskolc, Makó, Nagykálló, Nyírtass és Sátoraljaújhely. (Mazsihisz.hu)

Kapcsolódó cikkek