“Csak” egy újabb fideszes képviselő, aki EU-s és magyar közpénz milliárdokat kaszált az elmúlt években

Megosztás

Remekül megy a bolt, a fideszes képviselő mellett már felesége, fia és lánya is az egyesületnél dolgozik. Orbánék ugyanis alaposan kitömték őket is közpénz-milliárdokkal, csak éppen azt nem tudja senki, hova lett a pénz. Hivatalosan ugyanis alig van bevétele az egyesületnek. Ugye nem egyedi történet a Fidesz regnálása alatt?

Kovács Sándor fideszes parlamenti képviselő 2007-ben alapította a Jót s Jól Egyesületet, amelyben azóta a felesége, lánya és fia is dolgozik. Az egyesület az elmúlt évek során több milliárd forint közpénzt kapott, abból csak turizmusfejlesztésre 687 milliót. Ebből egyebek mellett szekereket és hajókat vásároltak, valamint szálláshelyeket újítottak fel. Honlapjuk szerint egy erdei iskolát, két ifjúsági szállót és egy kempinget is üzemeltetnek, üzleti bevételük azonban 2020-ban mindössze 21 millió forint volt. Mindez abban a választókerületben, ahol Magyarország legszegényebb járása is található.

„Erre mondják az irigyek és a rosszakarók, hogy itt a politikai családi vállalkozás. Üzenem az örök rosszakaróknak és irigyeknek: igen, az. És lehet utánuk csinálni”

– írta Bayer Zsolt 2020 nyarán Kovács Sándor mátészalkai országgyűlési képviselő családi projektjéről, a Jót s Jól Egyesületről. Az egyesületet az akkor még polgármesterként szolgáló fideszes politikus 2007-ben alapította, elnöke azóta már Kovács Sándorné, a képviselő felesége, de vezető tisztséget visel fiuk, Kovács Dániel Sándor és lányuk, Kovács Eszter is.

A főként megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató géberjéni egyesület szociális, nevelési, jótékony és más, sokak szerint önkormányzatinak nevezhető – az önkormányzat helyett végzett – feladatokat is ellát, de évek óta dolgoznak azon is, hogy a szabolcsi választókerület turizmus-vendéglátóipari tevékenységeit fejlesszék. Legalábbis papíron.

A Jót s Jól Egyesület pénzügyeit azért nehéz szétszálazni, mert sokszor állami szervekkel és magánszemélyekkel közösen pályázva az utóbbi tíz évben több milliárd forint közpénzhez jutottak, amelynek nagy részét szociális célokra költötték, egy kisebb része pedig turizmusfejlesztésre ment el. Az egyesület egyébként valóban és hosszú ideje lát el közfeladatokat, ezeknek a fedezésére pedig állandó, azaz normatív állami támogatásban részesül, aminek az elköltése a honlapján dokumentálva is van.

Nagyobb kérdés viszont, hogy az elmúlt tíz évben idegenforgalmi célokra felvett állami és európai uniós támogatásokat mire és hogyan költötték el. A Jót s Jól Egyesület ugyanis

  • 2012-ben kapott 72,9 millió forintot erdei iskola és erdei óvoda fejlesztésére,
  • majd 2013-ban 300 milliót „turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztésére”,
  • 2017-ben pedig 284 millió forintot „társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztésre”.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek