Nem teljesen az van a maszkhasználatot kivezető rendeletben, amit Gulyás bejelentett

Megosztás

A rendelet szerint ugyanis a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben az egészségügyi és szociális intézményekben sem kell már maszkot hordani.

A szerdai kormányülésen hozott döntést csütörtökön jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, aki azt mondta, az ötödik hullám lecsengőben van, ezért az operatív törzs javaslatára a kormány jelentősen lazít a járványügyi szabályokon. Hétfőtől így megszűnik a maszkviselési kötelezettség a zárt közösségi terekben, a munkáltatók már nem írhatnak elő kötelező oltást, valamint kivezetik a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályozást.

Ez azt jelenti, hogy ismét látunk arcokat zárt térben, hiszen a legtöbb helyen lekerülhetnek rólunk a maszkok. Be lehet lépni enélkül az élelmiszerboltokba, áruházakba, bevásárlóközpontokba, ügyfélterekbe éppúgy, mint a közintézményekbe, színházakba, mozikba, múzeumokba. Az oktatási intézményekben is megszűnik a maszkhasználat – ott, ahol eddig az egyáltalán előírás volt, hiszen igazgatói hatáskör volt az elrendelése. Fel lehet szállni maszk nélkül a MÁV és a Volán járataira, a közösségi közlekedés járműveire is. Sportrendezvényeken sem kell többé maszkot hordani, és a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során.

Érdekesség, hogy Gulyás Gergely miniszter csütörtöki bejelentése szerint az egészségügyi intézmények (például kórházak, háziorvosi- és szakrendelők) zárt tereiben, valamint az idősotthonokban továbbra is hordani kell a maszkot, ám a pénteken este megjelent kormányrendelet ezeket a kivételeket is eltörölte – szúrta ki a HVG. A rendelet 10-es paragrafusa ugyanis teljes egészsében hatályon kívül helyezi az erőforrástárca 31/2021-es rendeletét “az egészségügyi és szociális intézmények területén történő maszkviselés szabályairól”.

Fontos változás, hogy hétfőtől megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamilyen szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sport- és kulturális rendezvényekre, koncertekre, az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvényekre sem. Feloldják a Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat. A védettségi igazolványnak azonban külföldre utazáskor még lehet szerepe, hiszen az egyes országok továbbra is maguk határozzák meg, hogy az oltás(ok) meglétét és/vagy a fertőzésen való átesést igazoló Covid-igazolványhoz kötik-e a belépést.

Forrás és további részletek: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek