Felmérés: A magyarok nagy része szerint hazánk túl közel került Oroszországhoz

Megosztás

Eltérő, hogy miképp ítélik meg az emberek a háborút és annak okait, de a fenti kijelentésben viszonylag nagy egyetértés van.

Az Euronews megbízásából az Opinio gyorsmérést készített arról, hogyan ítélik meg a fegyveres konfliktus okait és következményeit a magyarok. A közvéleményt erősen megosztja már annak eldöntése is, hogy minek tekinthető a fegyveres konfliktus; és az is, hogy mi lenne Magyarország számára a helyes követendő magatartás.

Az egyetlen kérdés, amiben viszonylag nagy – 60%-os – egyetértés mutatkozik, hogy Magyarország az elmúlt években túlságosan közel került Oroszországhoz.

Tízből négy válaszadó ezzel szemben azt tartja fontosnak, hogy az olcsó gázellátás érdekében Magyarországnak jó viszonyt ápoljon Oroszországgal. Egyedül a szakmunkás válaszadók között vannak nagyobb arányban azok, akik ezzel a második állítással értenek egyet inkább. A diplomásoknak ugyanakkor döntő többsége, 79 százaléka látja úgy, hogy Magyarország túl közel került Oroszországhoz.

Arra a kérdésre, hogy ki a felelős a fegyveres konfliktus kirobbanásáért, a válaszadók egyértelmű, de nem elsöprő többsége, 58 százaléka mondta, hogy Oroszország, amely egy független államot támadott meg. A megkérdezettek 42 százaléka szerint viszont a nyugati országok és Ukrajna provokálták, azzal, hogy Ukrajna túl közel került a NATO-hoz.

Szintén tízből hét magyar tartja helyes döntésnek, hogy Magyarország nem enged át területén fegyverszállítmányt Ukrajnának, míg a válaszadók közel harmada szerint Magyarországnak nem lenne szabad akadályoznia, hogy segítsék a megtámadott országot.

További részletek a hu.euronews.com cikkében!

Kapcsolódó cikkek