Mi az a PD-elem, és mi a teendő, ha meghibásodik?

Megosztás

A PD-elemnek több megnevezésével is találkozhatott már. Van, aki röviden csak PD TDI-ként, míg mások teljes nevén, pümpe düseként hivatkoznak rá. Bármilyen néven is emlegetik, az bizonyos, hogy egy befecskendezési eljárásról van szó, amely az adagoló és a porlasztó egybeépítésével keletkezett.

A technológia használata a közvetlen befecskendezésű turbódízel motoroknál volt jellemző. Az autóiparban bekövetkező változások következtében az tapasztalhatjuk, hogy más megoldások irányába mozdult el az egész iparág, de még mindig jelentős számú azon gépjárművek száma, amelyek PD-elemmel vannak felszerelve. Éppen ezért nem lehet lemondani arról, hogy a PD-elemmel és annak javításával foglalkozzanak az autószerelők.

A PD-elemről még tudni érdemes, hogy minden hengerhez egy-egy PD-elemet építenek be. Működtetéséről a vezérműtengely gondoskodik.

Mik a PD-elem előnyei?

A porlasztás kifejezetten precíz és kiváló. Hogy minek köszönhetően? A PD-elem ugyanis nagyobb befecskendezési nyomás biztosítására alkalmas. Precízebben lehet időzíteni az elektronikus szabályozás és a szállítócsövek elhagyásának következtében.

A modernebb PD-elemek arra is képesek, hogy előzetes befecskendezést hajtsanak végre. Ez azért jó megoldás, mert a levegő előmelegítésre kerül, az égési folyamat pedig könnyedebb lesz. A fődózist megelőzően 1-3 köbméter gázolaj jut az égéstérbe.

Beszéljünk a hátrányokról is!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a PD-elem nemcsak előnyökkel, hanem hátrányokkal is rendelkezik. Nagy hengerszám esetén bizony komoly költségeket termelhet. A magas nyomásból adódóan értelemszerű, hogy maga a folyamat is hangosabb lesz. Ez van, akit zavar, de persze olyan is akad, aki legyint rá, sőt, kifejezetten kedveli ezt a hanghatást. Aki autójára puszta közlekedőedényként tekint, annak minden bizonnyal ez inkább zavaró.

Mivel a nagy nyomás miatt komolyabb igénybevételnek vannak kitéve az alkatrészek, ezért aztán azok élettartama is lerövidül. A PD TDI rendszerek továbbá a szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak képtelenek oly mértékben megfelelni, mint a közös nyomócsöves változatok.

Érdemes tudni, hogy ha Siemens gyártmányú PD-elem van egy autóban, akkor az általában hamarabb szorul javításra, mint a Bosch alkatrészei. További rossz hír a Siemens PD-elemmel rendelkezők számára, hogy nem felújíthatók, ami többletköltséget jelent, ha probléma adódik velük. Siemens, VDO vagy Continental PD-elemek esetén gyári, új kivitelre való cserélés jöhet szóba.

Ha megtörténik a baj

A PD-elem meghibásodásakor fel kell keresni egy szervizt. A Tamorin Kft. weboldalán akár online is lehet rendelni futárt, s nem csak Budapesten belül, hanem akár Hajdú-Bihar megyében található településről is.

A szóban forgó cégnél a kapcsolatfelvételt követően beazonosítják, pontosan milyen PD-elem a problémás. Az árat előre egyeztetik a készlet függvényében. Ez fontos, hiszen így senkit sem érhet meglepetés a munka elvégeztével.

Kapcsolódó cikkek