Idén újra lesz szóbeli érettségi – diákok petíciót indítottak, hogy ne legyen

Megosztás

Jelenleg legalábbis úgy tűnik, hogy nem lesz érvényben olyan járványügyi szabály, amely ezt ellehetetleníteni, egy végzős osztály mégis összegyűjtött már 12 ezer aláírást ellene.

Két év után újra megtartják a tavaszi szóbeli érettségi vizsgákat, miután tavaly és előtte a koronavírus-járvány miatt csak írásban vizsgáztak a végzős középiskolások – írta meg az Index.

Az Oktatási Hivatal (OH) közölte: jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra. Néhány napja közzétették a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben a rövid dokumentumban külön kitérnek a szóbelikre: az írásbeliken marad a másfél méteres távolság és a tízfős létszámkorlát termenként, és a szóbelin is tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek majd.

Mindeközben viszont petíció indult azért, hogy idén se tartsák meg a szóbeli érettségiket.: az aláírásgyűjtést az év elején indította egy végzős osztály, eddig 12 ezer aláírást gyűjtöttek – írja az Eduline.

A petíciót jegyző diákok azzal érvelnek, hogy a tavaly érettségizők pont annyi ideig tanultak otthonról, online, mint az idei végzősök, mégsem kellett szóban is vizsgázniuk. Azt is hozzáteszik, hogy 2021 szeptembere óta papíron jelenléti oktatás van a középiskolákban, de az elmúlt hónapokban sokan kerültek karanténba, sok diák és tanár fertőződött meg koronavírussal.

via Index.hu

Kapcsolódó cikkek