Csak úgy csendben leállította az év végén a Johnson & Johnson a Covid elleni vakcinájának gyártását

Megosztás

Jóval kevésbé fogyott, mint a riválisok oltóanyagai, ráadásul többször is élesen kritizálták a biztonsági kockázatok miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a cég teljesen leállítaná oltási programját, várhatóan néhány hónap múlva újraindul a termelés, igaz, az már nem a koronavírus elleni vakcináról fog szólni.

Tavaly év végén a Johnson & Johnson (J&J) leállította a Covid elleni vakcinát előállító üzemében a gyártást – írja a Reuters. A leideni üzemben a leállás ideiglenes és a vakcina gyártása előreláthatóan néhány hónapon belül újra beindul. Az azonban a felhalmozott készleteknek köszönhetően nem ismert, hogy a kihagyásnak volt-e bármiféle hatása a vakcinaellátásra.

A hollandiai Leiden városában található létesítmény ez idő alatt egy kísérleti fázisban lévő, de potenciálisan jövedelmezőbb vakcina gyártását indította be, amely egy a Covid–19-től teljesen független, másik vírus ellen nyújt védelmet.

A kihagyásnak vélhetően köze lehet ahhoz, hogy a J&J 2021-ben a saját maga által kitűzött bevételi küszöböt sem tudta elérni a Covid elleni vakcinájával, ráadásul a forgalma a vetélytársaihoz viszonyítva is gyengébbre sikeredett. A J&J Covid-vakcinájával kapcsolatos dolgait az előállításban jelentkező problémák, biztonsági kockázatok és masszív túlkereslet is nehezítették. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek