Az internet biztonságos használatáról és veszélyeiről tartottak előadást Miskolcon

Megosztás

Az internet az utóbbi két évtizedben teljesen átvette az irányítást az átlagos ember hétköznapjaiban. Van, akinek munkaeszköz, van, akinek szórakozás. Ám ne feledjük, hogy a bűncselekmények hatalmas hányada is az online térben történik.

Az Európai Unió Safer Internet Program akciótervét hivatott nyomatékosítani a Biztonságos Internet Nap, amely közel kétszáz országban hívja fel a figyelmet az internet szükségességén és előnyein túl a veszélyeire is – írja a Minap.hu. Informatikai cégek, civil szervezetek, pedagógusok, gyerekek és szüleik fognak össze az év ezen napján világszerte, hogy együtt mutassanak rá a világháló nélkülözhetetlenségére – megfogalmazva annak pozitív, illetve negatív hatásait. 

A rendezvényre kilátogató hallgatókat a megyei főkapitányság kommunikációs és megelőzési osztálya, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi kara, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, a Magyar Telekom, a Miskolc Autó Kft. és az Isaac Vagyonvédelmi Kft. interaktív programjai fogadták. Az állomásokon az egyes szakterületeket érintő internetes támadásokkal kapcsolatos tapasztalatokat és a legújabb bűnelkövetési módszereket mutatták be. 

A mai nap nemcsak a fiataloknak igyekeztek kapaszkodókkal szolgálni. Miután kapcsolatteremtésre, hivatalos ügyek intézésére és vásárlásra is egyre többen használják az internetet, így a kérdések óhatatlanul felmerülnek az idősebb korosztályok esetében is. 

A bűncselekmények jelentős része áttolódott az online térbe kémprogramok és egyéb zsarolóvírusok formájában – mutatott rá Jakab Sándor. A megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetőjétől megtudtuk: ilyesmikkel egész könnyedén megfertőződhetünk, amennyiben egy illegális szoftvereket értékesítő és/vagy felnőtt tartalmakat megjelenítő oldalon példának okáért félrekattintunk.

– Már blokkolják is adatainkat, aminek feloldását jellemzően valamilyen kriptovalutában történő utalás feltételéül szabják – tette hozzá a rendőr alezredes, aki kitért az online vásárlásnál ránk leselkedő fenyegetettségekre is, eszerint érdemes pár pillantást vetnünk az adott webáruház vagy a magánszemély elérhetőségeire, továbbá a megrendelt termék garanciális pontjaiban elmerülnünk. – Mindenképp gyanúra adhat okot, ha nincs utánvételes lehetőség feltüntetve a fizetési opciók között – állítja a szakember. 

Kapcsolódó cikkek