Hoppá! A TV2 híradósa jó pár éve kiváló riportfilmet készített egy transzneműről, most Orbán szekerét tolja

Megosztás

Így kell a létező leglátványosabban köpönyeget fordítani. Az RTL Klub arcaként díjnyertes riportfilmet készített a transzneműségről és még évekkel később is büszke volt rá. Nagyot fordult a világ és a köpönyeg azonban Gönczi Gáboron 2016 óta, a TV2-nél ugyanis a kormányzati propaganda híreit és stílusát kell átvenni, ez láthatóan remekül sikerült is neki.

2021-ben a magyar kormánypárt népszavazást kezdeményezett a transzneműségről, azt sugallva, hogy az a dekadens nyugati kultúra elfajzása; egy propaganda által gerjesztett divattermék, ami miatt „megálljt kell parancsolni a nemátalakító műtétek őrületének!” A részleteket a 444.hu cikkében olvashattuk.

Ennek a propagandának a képtelenségére mutat rá az Idegen testben élek, azzal, hogy láttatja: milyen hatalmas testi és lelki megpróbáltatásokat vállal, aki megváltoztatná született biológiai nemét. A főszereplő nemi identitása nem hagy számára más választást, mint hogy évtizedeken keresztül folytassa a küzdelmet az önazonosságért, akkor is, ha ez felőrli kapcsolatait, egzisztenciáját, testi és lelki egészségét.

Gönczi több szakaszban, éveken keresztül közelről követte a nőből átalakuló férfi történetét, megismerte a családi életét, és támasza volt, amikor az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta. Olykor kimaradnak hosszabb időszakok, amiket ismét sűrűbbek követnek, de épp ez a szakaszosság segít átélhetővé tenni a történetet. Eleinte nem látunk arcot, nem tudhatjuk a valódi nevét sem, fokozatosan tárul fel a személyisége, a kapcsolatai; testét sem titkolja a nézők előtt, a műtőben is vele marad a kamera.

Megdöbbentő szembesülni azzal, hogy a riporter, aki a díjnyertes filmet elkészítette, jelenleg a kormánypropagandát közvetítő TV2 egyik kirakatarca.

A 444.hu videójából jól láthatóan kiderül, még 2010-ben is büszke volt riportjára Gönczi Gábor

„Gönczi egyszer az életét is megmentette Tominak. Egy tűzoltó hívta, menjen azonnal a Szabadság hídhoz, és segítsen lecsalogatni a kétségbeesett fiatalt. Tomi ugyanis szenved attól, hogy mégsem igazi férfi. (…) Gönczi reménykedik, hogy talán jelentkezik majd egy orvos, aki vállalja Tomi fontos műtétjét” – írta a Blikk még 2009-ben.

A szerkesztő-riporter pályája 2016-ban vett új kanyart: Gönczi tizennyolc év után igazolt át a TV2-höz, ahol már nem magazinműsort, hanem a Tények híradót kellett vezetnie, miután Azurák Csaba távozott a hírszerkesztőségtől. A Blikk azt írta, 1,8 milliós fizetésért írt alá. Az új munkakör új hozzáállást követelt meg tőle, de gyorsan alkalmazkodott: Orbán Viktorral készített alákérdezős interjúi hamar bejárták a sajtót, és mindig nagyon derűsen számolt be a kormányfő PR-akcióiról is.

2022 közeledtével a hatalom aztán ráfordult az LMBTQ-ellenes kampányra, és a „nemátalakító őrületről” szóló hírek nem kerülhették el a Tények hírszerkesztőségét sem.

Szörnyülködő riportban számoltak be arról, hogy Hollandiában a homoszexualitásról és a nemi identitások sokszínűségéről tartanak tréningeket gyerekeknek. A mai napig következetesen népszerűsítik a kormány gyermekvédelminek címkézett – homofób és transzfób – népszavazási kezdeményezését. Rendszeresen pozitív színben számolnak be a TASZ szakvéleménye szerint is transzfób rendelkezéseket tartalmazó gyermekvédelmi törvényről. A híradó műsorvezetőjeként Gönczi is konferál fel hasonló riportokat.

Változnak az idők, fordul a köpönyeg, ha úgy hozza a szükség.

Kapcsolódó cikkek