Az EU-nak rengeteg gondja van Magyarországgal, de a választásokig nem von el pénzt

Megosztás

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosa egy interjúban a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni fellépésről beszélt.

A lengyeleknél az Európai Unió a bírák függetlenségének veszélye (emiatt visszatartják a helyreállítási alaphoz való hozzáférését az országnak) és az LMBTQ-mentes zónák kialakítása miatt emel szót, addig Magyarországgal kapcsolatban Reynders több problémát is felsorol – olvasható a HVG-n.

Az EU jogi fellépést kezdeményezett az akadémiai szabadság veszélyeztetése, a migrációs tárgyú és menedékjogról szóló törvények és az LMBTQ-közösséggel szembeni diszkrimináció kapcsán. Aggodalomra ad okot a korrupció és a sajtószabadság problémája is – idézi a Politico az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosát.

Didier Reynders ugyanakkor azt is megerősítette ebben az interjúban, amely már egy ideje sejthető volt, hogy az áprilisi választásokig nem fognak Magyarországtól pénzeket elvonni a jogállami mechanizmussal. Ennek oka, hogy a bizottság nem hajlandó addig elindítani a mechanizmust, amíg annak törvényességéről nem dönt az Európai Bíróság.

Kapcsolódó cikkek