Már öt éve nincs közöttünk Torgyán József

Megosztás

Az özvegye még mindig úgy érzi, mintha ott ülne mellette. Huszonöt évvel ezelőtt még azt gondoltuk, Torgyán József lesz mindörökre a politika legnehezebb figurája. Az utóbbi tizenkét évben azonban sokszorosan felülmúlták őt a NER-lovagok.

Akkoriban, 1999 környékén mekkora hatalmas botrányt kavart Torgyán József (akkori értéken) százmillió forintos villájának építése. Most pedig már a milliárdok kiosztására sem kapjuk fel a fejünket, annyira megszoktuk. A Fidesz és holdudvara elvitt szinte mindent, ami mozdítható és mesés gazdagság övezi őket, de a jelek szerint ez több millió embernél nem üti meg az ingerküszöböt.

Torgyán József akkoriban feltűnő jelenség volt, aztán 2000 végétől Orbán segítségével látványosan félreállították és villámgyorsan perifériára került. 2002 után a parlamentből is kikerült és már csak hébe-hóba hallhattunk róla. Özvegye, Cseh Mária a politikus öt évvel ezelőtti halála óta is úgy érzi, “Jóska” most is vele van. A részleteket a Blikk cikkéből tudhattuk meg.

– Jóska születésnapján, névnapján, a halála évfordulóján és ünnepekkor is mindig kimegyünk a fiunkkal, Attilával a sírhoz. Virágot viszünk és megemlékezünk róla – kezdte lapunknak Mária.

– Hiába telt el ennyi év, olyan, mintha ma történt volna, hogy Jóskám meghalt. Szinte észre sem vettem, hogy öt éve már annak, hogy nincs itt. Nagyon fáj még mindig, hogy nem adatott nekünk több idő, a halála évfordulóján pedig újra átélem az akkori eseményeket. Borzalmas, hatalmas nagy fájdalom ez…

Torgyán József volt országgyűlési képviselő, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt egykori elnöke 2017-ben otthonában lett rosszul, ám azt gondolta, hogy az enyhe fáradtság nem utalhat nagyobb gondra. Ledőlt pihenni, ám nem sokkal később felesége már holtan talált rá, halálát szívelégtelenség okozta, a vég álmában érte.

– Máig emlékszem az utolsó szavaira, azt mondta, hogy már jobban van, alszik egy kicsit és mikor felkel már nem lesz semmi baja. A testvére hívta őt telefonon, bementem a szobába, hogy szóljak neki de Jóska akkor már nem élt. Azt az érzést, és azt a sokkot sosem fogom elfelejteni – emlékezett vissza Marika a tragikus napra.

– Bár nincs itt velem fizikálisan, én érzem őt, tudom, hogy a férjem nem hagyott el. Sokszor van olyan érzésem, mintha itt ülne mellettem, érzem a jelenlétét és ez nagyon megnyugtat.

Az özvegy máig nem vette le a díszeket a 2016-ban állított karácsonyfáról, amely mindig szeretett férjére emlékezteti.

– Korábban mindig élő fenyőnk volt, viszont abban az évben Jóska azt mondta, hogy vegyünk műt. Azóta is itt áll a nappaliban, még együtt díszítettük, nagyon jó érzés rá néznem, mert a legszebb pillanatainkra emlékeztet. Biztos vagyok benne, hogy Jóska látja onnan fentről, és ő is boldog, amiért itt van a fa – újságolta Mária, aki elárulta, hogy azt is tudja, hogy Torgyán József mire lenne igazán büszke.

Csak a halál választhatta el Torgyán Józsefet Cseh Máriától, akiazóta minden születésnapján ki-megy a sírjához /Fotó: Grnák László

– Két unokánk van, a nagy, Alexandra Németországban él a vőlegényével, gyógytornászként dolgozik. Jóska szerette volna, ha hozzá és a fiunkhoz, Attilához hasonlóan ő is ügyvéd lenne, de ő gyógyítani akart. Viszont a kicsi unokám, a 14 éves Krisztina maga döntött úgy, hogy ügyvéd akar majd lenni. Milyen a sors! Jóska biztos, hogy nagyon büszke onnan fentről, és beteljesül a nagy álma.

Kapcsolódó cikkek