“A hónap végén már csak szívességből ügyelnek az orvosok, mert addigra elfogy a pénz”

Megosztás

A Magyar Orvosi Kamara titkára megosztott néhány ijesztő érdekességet a magyar közegészségügy jelenlegi helyzetéről. Igaz, nyugodtan írhatunk hasonlót a rendőrökről, pedagógusokról és más, állami szférában dolgozóról is. Azért nem omlott még ránk az egész, mert mindig akadnak olyanok, akik bevállalják, hogy puszira a hátukon viszik még a rendszert.

Huszadikára sok helyen minden hónapban elfogy az a munkaidőkeret, amelyen belül az orvosok ügyeletre kötelezhetők, utána már lényegében szívességet tesz az, aki vállalja a szolgálatot – írja a Népszava.

A lapnak nyilatkozó Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szerint az ügyeleti díjak mértékével is gond van, előfordul, hogy 20-30 éve pályán lévők ügyeleti óradíja alacsonyabb, mint a normál műszak órabére. Ez azért fordulhat elő, mert a kormány 6 ezer forintban állapította meg az ügyeleti alapdíjat, egy tapasztaltabb orvos ennél viszont többet keres. Svéd szerint ezen mindenképpen változtatni kellene.

Az is problémás a MOK titkára szerint, hogy nincs elég se orvosból, se egyéb szakdolgozóból. Svéd szerint a működőképességhez vagy szűkíteni kellene az ellátóhelyek számát, és racionalizálni, központosítani a szolgáltatásokat, vagy ha ez nem megy, akkor a kevés számú dolgozót kellene rábírni arra, hogy a szabadidejük terhére további ügyeleteket vállaljanak éjszaka és a hétvégén.

De akkor biztosan jól járunk, ha fáradt, kialvatlan orvosok és ápolók felelnek a mi egészségünkért?

Kapcsolódó cikkek