Ezért nincs víz az egyetemi kis tóban

Megosztás

Rendbe teszik a Miskolci Egyetem kis tavát, a vizet már átengedték a Hejőbe. Teljes megújulás zajlik.

Hosszú évek óta először nincs víz a Miskolci Egyetem kis tavának medrében. Ennek oka, hogy megkezdődött annak rendbetétele. A tó vizét átmenetileg a Hejőbe engedték le, az elmúlt hetekben pedig a tómeder kotrása, iszapmentesítése is megtörtént. Jelenleg az idő enyhülésére várnak, hogy a zsilipeken keresztül megkezdődjön a feltöltés, ami körülbelül egy hónapig tart majd – írja a Minap.hu.

Boda Péter, a Miskolci Egyetem üzemeltetési osztályvezetője a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, a körcsarnok melletti terület kedvelt találkozási pont a campuson, így jött az ötlet, hogy fejlesszék az egyetemnek ezt a részét.

– A terveink szerint a tó közepén egy kisebb nádszigetet is kialakítunk, de további növény- és haltelepítéssel is számolunk. Ez azonban a munkálatoknak az első üteme, melyet önerőből hajtunk végre – hangsúlyozta.

A második ütem ugyanilyen fontos – folytatta –, ez pedig nem más, mint a tó környezetének rendbetétele. „Mindez a Green and Smart Campus pályázatunk keretében történne meg, a tervezők már most is dolgoznak azon, hogy a kis tónak a környékét, a parkosítást, valamint közösségi teret hozzanak létre – mondta Boda Péter, hozzátéve, hogy úszószigetet, stéget is terveznek a tóra.

Az egyik övezetet úgy szeretnék kialakítani, hogy az ne csak az egyetemi dolgozóknak és diákoknak, hanem minden más polgárnak is látogatható legyen.

Kapcsolódó cikkek