A szakértő szerint az árstop vége után még nagyobb lehet az emelkedés

Megosztás

Átmeneti megoldásként működhet a nemrég bejelentett intézkedés, de elképzelhető, hogy a lejárta után a kereskedők kompenzálni akarnak majd.

Orbán Viktor miniszterelnök a héten jelentette be, hogy az infláció megállítása érdekében február 1-jétől maximalizálják néhány alapvető élelmiszer árát. Beke Károly, a Portfolio elemzője szerint az egyes élelmiszerek árának befagyasztása átmeneti intézkedés, utána viszont elképzelhető, hogy a kereskedők árat emelnek, hogy kompenzálják a kieső bevételt írja az atv.hu.

Mindeközben a jegybank volt alelnöke szerint az élelmiszerárstop nem több, mint kommunikációs fogás. Bodnár Zoltán úgy látja, bár a járványt követő válságból való kilábalás valóban hatással volt a világgazdaságra, a magyar inflációt a kormány politikája is gerjeszti.

„Elsődlegesen az az elképesztő költségvetési költekezés, amit hosszú évek óta folytat a kormány, az erőltetett gazdasági növekedés, és ennek a jelei megmutatkoztak már a járványt megelőzően is, 2019 végén, mikor még híre-hamva nincs a járványnak, a magyar infláció már 4,9 százalék” – vélekedett a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke.

via atv.hu

(Képünk csak illusztráció!)

Kapcsolódó cikkek