Menza helyett svédasztalos étkeztetést szeretnének bevezetni az iskolákban

Megosztás

Felül kell vizsgálni a közétkeztetést, szélesebb kínálatra van szükség a hazai menzákon, véli az országos szövetség.

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége – írja a Magyar Nemzet. A szervezet szerint a közétkeztetési rendszer minden területe megérett a felülvizsgálatra, és változtatásokra van szükség, hogy többen vegyék igénybe a közétkeztetést.

Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke szerint most ahelyett, hogy a gyerekek széles körben egészséges, tápláló ételhez jutnának, a valóság az, hogy egyre többen morzsolódnak le a rendszerből. Szerinte sok gyerek ha részt is vesz az iskola étkeztetésben, inkább nem eszi meg az ételt, ami így a szemétbe kerül.

A KÖZSZÖV elnöke azt mondta, különösen a városokban vagy a gazdagabb településeken már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen menzások. „Azt látjuk, hogy ahol próbaszerűen bevezették a svédasztalos étkeztetést, ott kevesebb a hulladék és nagyobb a fogyasztási hajlandóság is” – mondta Zoltai Anna, aki szerint a kínálat szélesítése miatt a gyerekek, fiatalok újra szívesen járnának menzára.

Forrás: Magyar Nemzet via 444.hu

Kapcsolódó cikkek